Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиції по-українськи: прогрес із палицями в колесах


Київ – Розвиток іноземних інвестицій в Україні став головною темою сьогоднішньої консультаційної ради під головуванням Президента України, в якій взяли участь представники уряду, Нацбанку та найбільших інвесторів. На думку представників іноземного бізнесу, для зміцнення інвестиційного потенціалу Україні необхідно здійснити реформи у податковому та майновому секторі, і надати підприємцям законодавчу ініціативу. Глава держави Віктор Ющенко говорить про значний прогрес у розвитку інвестиційного клімату за останні роки, проте економічні експерти не поділяють такого оптимізму.

Найбільша життєва потреба закордонного інвестора в Україні – потреба стабільності. У цьому були одностайні провідні інвестори. які взяли участь у засіданні консультаційної ради. Вони запропонували керівництву України зміцнити законодавчі гарантії для захисту прав власності та бізнесу, реформувати ринок землі та забезпечити повернення ПДВ.

Президент Ющенко погодився з ними і запевнив, що розвиток інвестиційної привабливості є одним із базових завдань для України.

«Для будь-якої перехідної економіки, зокрема, для економіки України, є надзвичайно важливим діалог з інвестором. Протягом останніх чотирьох років обсяг іноземних інвестицій у державі зріс із 8 до 38 мільярдів доларів. Це небачені темпи розвитку інвестицій для України», – зазначив Віктор Ющенко.

Серед останніх успішних інвестиційних проектів Ющенко називає реформування газотранспортної системи, в яку Європейський банк інвестицій вкладає понад 8 мільярдів доларів.

Вести бізнес в Україні дорого і складно

За останній рік потік прямих зовнішніх інвестицій в українську економіку дещо зменшився. Але причиною цього є не так світова економічна криза, як збільшення податкового тиску на бізнес та корупція, говорить Віктор Ющенко.

«Особливою проблемою сьогодні є бюджетно-фіскальна політика та система відшкодування ПДВ, – зауважив Президент. – Сьогодні маємо близько 20 мільярдів невідшкодованого ПДВ. Сьогодні в Україні безліч регуляторних актів, які визначають порядок організації бізнесу та контролю за ним. це відкидає інвестиційні можливості України далеко назад».

Будь простішим – й інвестори до тебе потягнуться!

Із тим, що головною перешкодою для інвестицій в українську економіку є бюрократизація в регулюванні бізнесу, погоджується й економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«В більшості європейських держав рівень оподаткування більший, аніж в Україні, але вони є більш привабливими для ведення бізнесу. В Україні, для прикладу, лише на сам процес сплати податків, на заповнення всіх паперів та проходження інстанцій треба витрачати більше людино-годин. Обсяг інвестицій в Україні дійсно зростає, проте останнім часом... левова частка іноземного капіталу в Україні йде на купівлю уже працюючих виробництв, а не на створення нових. Такі інвестиції є набагато менш корисними для економіки», – переконаний експерт.

Як вихід, Олександр Жолудь пропонує спростити умови ведення бізнесу та переорієнтувати податки в Україні за західним зразком – не на виробництво, а на споживання.

Проте ці та інші заходи не будуть ефективними, якщо не подолати корупцію, наголошує директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. Він пропонує запозичити досвід Греції, яка теж має високий рівень корупції, але не потерпає від браку інвестицій, завдяки постійному громадському контролю за діями влади. В Україні такий контроль відсутній, а отже істотного прогресу в залученні закордонних інвесторів найближчим часом чекати не варто, вважає економіст.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG