Доступність посилання

ТОП новини

Для початку модернізації ГТС концепції замало


Мапа українських газогонів
Мапа українських газогонів

Київ – Через більш, ніж півроку після підписання декларації між Україною та ЄС щодо реконструкції української газотранспортної системи, Кабінет Міністрів затвердив концепцію модернізації ГТС. Разом з тим, багато питань залишається відкритими і до сьогодні.

Реконструкція трубопроводів та компресорних газоперекачувальних станцій – про це йдеться в концепції модернізації української газотранспортної системи на 2009-2015 роки, затвердженій урядом.

«Якщо буде проведена комплексна модернізація по всіх заходах, до 2015 року все технічне переоснащення ГТС посилить надійність та ефективність функціонування ГТС та її інтеграцію у європейську систему газопроводів», – зазначив у інтерв’ю Радіо Свобода речник Мінпаливенерго Ді Фент.

А от остаточного рішення щодо переведення газоперекачувальних агрегатів компресорних станцій на електрику, про ймовірність чого було заявлено на початку тижня, ще немає. За словами Ді Фента, сьогодні обговорюється дві концепції.

Майбутнє ГТС за електрикою?

«По-перше, це переведення газоперекачувальних агрегатів, у яких використовуються газотурбінні та поршневі двигуни на електропривід, або газоперекачувальний агрегат у комбінації з газотурбінним та електроприводом. Десь одна схема буде діяти, десь інша», – каже Ді Фент.

Поки що переведення всієї ГТС із технічного газу на електроенергію виглядає примарно. По-перше, для цього потрібно багато часу, а по-друге, це може бути необґрунтовано дорого, заявив Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. До того ж, за його словами, для України це не є «ноу-хау».

«Уже працюють чотири типи газоперекачувальних агрегатів, які мають 158 одиниць електроприводу. Безумовно, це обладнання не є найсучаснішим, але воно вже працює, – зауважує Саприкін. – І питання, які техніко-економічні характеристики у порівнянні цього обладнання, можливо, більш сучасного з обладнанням, яке використовує природний газ у якості палива».

Немає реформ – немає кредитів

Хоча у фахівців виникає чимало питань загалом до реконструкції української труби, адже лише затвердження концепції замало. Головною умовою міжнародних кредиторів було реформування українського газового сектору, наголошує Саприкін. «Але поки що реформ немає. І очікувати їх під час президентської кампанії не варто», – вважає експерт.

Декларація між Києвом і Брюсселем щодо модернізації української газотранспортної системи була підписана наприкінці березня. У Мінпаливенерго говорять, що згідно із ухваленою концепцією, на модернізацію ГТС необхідно близько 2,5 мільярди доларів. І це має здійснюватися за кошти «Нафтогазу» й міжнародних кредитів. Проте фахівці говорять, що запланована реконструкція коштуватиме дорожче, ніж говорять урядовці.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG