Доступність посилання

ТОП новини

В Україні офіційно підтвердили вірус H1N1 у 11 хворих


У лабораторії особливо небезпечних інфекцій санітарно-епідеміологічної станції міста Тернополя 29 жовтня 2009 року.
У лабораторії особливо небезпечних інфекцій санітарно-епідеміологічної станції міста Тернополя 29 жовтня 2009 року.

Київ – Про епідемію нового штаму грипу оголосив у п’ятницю міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. Уряд на три тижні закриває всінавчальнізаклади і забороняє проведення масових заходів. Українці тим часом масово закуповують марлеві пов’язки та медикаменти.

В Україні нині хворіють на грип понад 80 тисяч осіб. Померло від ускладнень 34 людини – всі вони перебували на заході держави. Наразі лише в одному летальному випадку офіційно підтверджений штам грипу A/H1N1, який раніше називали «свинячим». Про це повідомив міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

«Україна увійшла в епідемію грипу, так званого «каліфорнійського» або A/H1N1. У випадку появи симптомів: температура, кашель, нежить, недомагання, головна біль, відразу необхідно звертатися до лікаря», – наголосив міністр.

Уряд запроваджує карантин на Заході України

Кабінет міністрів зібрався на екстрене засідання, на якому виділив додаткові кошти на боротьбу з новим вірусом і на дослідження захворювання. Вирішили скасувати проведення масових заходів (зокрема спортивних та політичних), закрити всі навчальні заклади – в дев`яти західних регіонах оголошено карантин, в усій країні – канікули.

Також уряд обмежить пересування людей. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила: «Контроль за перетином кордону буде максимально посилено, багаторазово збільшений персонал, який буде контролювати перетин кордону іноземними громадянами, буде здійснюватись спеціальний швидкий тест-контроль тих людей, в кого є мінімальні прояви на респіраторні захворювання. Зараз готуються спеціальні інформаційні відео, аудіо, друковані повідомлення, де буде звернення до усіх людей мінімізувати пересування по території України».

Відреагував на появу в Україні небезпечного вірусу і Президент Віктор Ющенко. На позачерговому засіданні РНБО він доручив Міністерству оборони підготувати пересувні військові госпіталі.

В Україні поки немає вакцини, яка б запобігала захворюванню на грип A/H1N1. Сьогодні Президент Ющенко доручив провести ліцензування такого препарату. Така вакцина вже існує в Європі та у Сполучених Штатах. Українцям поки рекомендують робити щеплення вакциною від звичайного грипу та уникати, при можливості, перебування у громадських місцях.

Вірус ще не досяг піку, тільки набирає обертів – лікар

За словами міністра охорони здоров’я, найбільше ризикують захворіти на новий різновид грипу люди віком від 20 до 50 років. А також ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання, захворювання органів дихання, цукровий діабет, послаблення імунної системи, ожиріння. Водночас Василь Князевич закликає не панікувати.

У п’ятницю вранці у медіа з’явилась новина про першу смерть від грипу A/H1N1 на Волині. Однак головний лікар Волинської обласної інфекційної лікарні Петро Гагаловський у розмові з Радіо Свобода спростував чутки. «У нас в лікарні ніхто не помер. Хворих багато, так, у нас підвищена захворюваність на респіраторні інфекції. Ми вже додатково розгорнули 40 ліжок лише у Луцькому районі», – зазначив пан Гагаловський.

У різних регіонах України, зокрема на київських вулицях, люди почали носити марлеві пов’язки, скуповують медикаменти від простудних захворювань. Уряд обіцяє позбавляти ліцензій ті аптеки, які під час епідемії підвищують ціни.

Лікарі констатують, що хвиля захворювання в Україні ще не досягла свого піку, а тільки набирає обертів. Епідеміолог Єлизавета Ларичева у розмові з Радіо Свобода зазначила: «Зазвичай для грипу, для вірусних захворювань на кшталт ГРВІ, характерна сезонність. Зараз якраз почався сезон, тобто він триватиме до весни».

(Київ – Прага)

*****************************


Пам'ятка щодо грипу типу А/Н1N1


Кабінет Міністрів України видав Пам'ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у виданій Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG