Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не дасть змінити газові контракти, бо Ющенко «хоче повернути «РосУкрЕнерго»


Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що пропозиція Президента Віктора Ющенка до російської сторони терміново змінити газові контракти – це прагнення повернути на ринок компанію-посередника, яка «утримувала» голову держави.

«Сьогодні ті люди, які уособлюють «РосУкрЕнерго», – (Дмитро) Фірташ і команда, – це права рука Президента. Це і є «РосУкрЕнерго». І тому всі вимагають зміни контрактів для того, щоб вставити туди цього посередника, який непогано доївся для політиків», – заявила прем’єр в інтерв’ю телеканалові ICTV у неділю ввечері.

«І тому я думаю, що і далі будуть вимагати зміни контрактів. Але я цього не допущу», – заявила голова уряду.

На її думку, причиною того, що нині чинні українсько-російські газові контракти сварять, – це те, що найвищі посадові особи держави, і у владі, і в опозиції, «на жаль, були на утриманні за рахунок «РосУкрЕнерго», вони, по суті, жили за рахунок цих фінансових ресурсів».

Як заявила Тимошенко, саме тому їй це не можуть пробачити і сварять цей новий контракт, «маючи таку невеличку надію, що повернеться старий режим корупційний у газовій сфері, який дасть можливість і далі високим політикам заробляти на природному газі». «Але він не повернеться», – наголосила Прем’єр-міністр.

Вона також заявила, що Україна в 2009 році «мала найнижчу ціну серед усіх, хто бере російський газ – середню по року найнижчу», за винятком Білорусі. «Тому я вважаю, що контракт, який був підписаний у січні 2009 року, був справжньою перемогою України на 10 років уперед», – сказала прем’єр.

Тимошенко також висловила переконання, що «ціна для України на газ буде майже такою на 2010 рік, як і на 2009-й». За її словами, до цього призведе врахування сьогоднішньої світової кон’юнктури і того, що транзит природного газу, який Росія робить через Україну в Європу, буде коштувати Росії наступного року на 60 відсотків дорожче, ніж цього року. Яким чином збільшення вартості транзиту може зупинити зростання ціни газу, голова уряду не пояснила.

Раніше в Секретаріаті Президента заявляли, що ціна російського газу для України – одна з найвищих серед усіх його споживачів.

Так само там звинувачують нині чинні газові контракти, які уклала Прем’єр-міністр, у тому, що вони можуть зруйнувати економіку України.

І Президент Віктор Ющенко, і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко кандидують на президентських виборах у січні наступного року.
XS
SM
MD
LG