Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада не подолала вето на закон про кошти проти грипу і послала його на доопрацювання


Верховна Рада направила на доопрацювання в парламентський комітет із питань бюджету закон про надання 1 мільярда гривень на боротьбу проти грипу.

За це проголосував 251 депутат за мінімально необхідних 226 – 151 депутат від БЮТ, 51 – від НУ-НС, 27 – від КПУ, 19 – від Блоку Литвина, 2 позафракційних та 1 депутат від фракції Партії регіонів.

До цього депутати не підтримали жодної з 5 пропозицій Президента Віктора Ющенка до цього закону, однак також парламент не зміг і перебороти вето до нього.

За подолання вето проголосував 231 депутат за мінімально необхідних 300 – майже в повному складі фракції БЮТ (152 депутати), КПУ (27) та Блоку Литвина (19) і 32 депутати з фракції НУ-НС. Фракція Партії регіонів не голосувала в повному складі.

3 листопада Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до закону України «Про державний бюджет України на 2009 рік», який передбачає збільшити на 1 мільярд гривень кошти Резервного фонду з метою спрямувати їх на профілактику і лікування хворих на грип.

Президент Віктор Ющенко 11 листопада заявив про намір застосувати право вето стосовно цього закону. Пояснюючи своє рішення, голова держави заявив, що цей закон призведе до емісії і девальвації національної валюти.

Іще перед цією заявою Віктора Ющенка Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко назвала те, що Президент не підписує закон, «саботажем» із метою запровадити надзвичайний стан.

За її словами, Ющенко, не підписуючи цей закон, несе повну відповідальність за смерті від грипу в Україні.

Президент наклав 16 листопада вето на цей закон і повернув його зі своїми пропозиціями до парламенту.

Віктор Ющенко вважає, що в Національного банку немає можливості направити 1 мільярд гривень на реалізацію цього закону.

Голова держави переконаний, що спроби вилучити ці кошти в НБУ – це продовження політики емісії гривні, що, у свою чергу, призведе до девальвації національної валюти.

Він зауважив, що гроші на фінансування боротьби з епідемією грипу мають бути бюджетними, а не друкуватися Національним банком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG