Доступність посилання

ТОП новини

Мінпраці: з листопада пенсії нараховуватимуть з урахуванням нових соцстандартів


Уряд вирішив зберегти доплату в розмірі 28 гривень 40 копійок, що діє з жовтня цього року до пенсій, які нараховуються з 1 листопада з урахуванням ухвалених Верховною Радою нових соцстандартів і змін до державного бюджету.

Про ухвалення такого рішення на сьогоднішньому позачерговому засіданні Кабінету Міністрів повідомила міністр праці Людмила Денісова.

«Ми виконаємо цей закон, ми перерахуємо пенсії усім пенсіонерам від мінімального прожиткового рівня у 573 грн., але ми їм до цього рахували з 572,40 грн. (з урахуванням доплати 28,4 гривні)», – сказала Денісова.

Як пояснила міністр, у деяких категорій пенсіонерів після запровадження норм законів про соцстандарти, розмір пенсії, враховуючи механізм нарахування доплат, може скоротитися. Це стосується, зокрема, шахтарів і людей з великим стажем роботи й високої кваліфікації.

«Тому ми відновлюємо цю доплату 28 гривень 40 копійок уже з того моменту, коли буде проведений перерахунок», – сказала Денісова.

Зі свого боку, міністр фінансів Ігор Уманський заявив: «Якщо ми безпосередньо виконуватимемо закон, буквально, то нам доведеться знизити людям пенсії (деяким категоріям). Тому ми його виконуватимемо, але з урахуванням рішення уряду, який підтягував рівень мінімальних виплат з 498 гривень до нинішніх 572 гривень 40 копійок. Таким чином, рішення, яке ми ухвалили зараз, воно враховує положення закону про соціальні стандарти і повертає ту систему доплат, яка була ухвалена».

Раніше прем’єр Юлія Тимошенко заявляла, що виконання закону про соціальні стандарти спричинить істотне зниження розмірів пенсій.

У Партії регіонів цю заяву спростували. «Ще раз повторюємо – кожен пенсiонер отримає надбавку до пенсiї 75 гривень. I кожен бюджетник, який отримує мiнiмальну зарплату, матиме додатково 300 гривень», – йдеться в заявi партiї, поширенiй у четвер.
XS
SM
MD
LG