Доступність посилання

ТОП новини

Рада провалила всі зміни до закону про вибори Президента


Верховна Рада України відхилила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України».

Парламент розглядав поправки до закону про вибори Президента протягом двох днів. Всього до другого читання було подано 243 поправки. Жодна поправка до цього закону під час його розгляду в другому читанні не була підтримана.

Як пояснив головуючий на пленарному засіданні перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович, оскільки не була підтримана жодна поправка до цього закону, то немає і предмету для голосування та ухвалення його у другому читанні та в цілому.

Законопроектом передбачалося, що грошова застава повертається партії (партіям, що входять до блоку), яка висунула кандидата на посаду Президента України чи кандидату на посаду Президента України, який вніс заставу, якщо він отримав не менше семи відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Якщо кандидат на посаду Президента України отримав менше семи відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету.

Також передбачалося, що скарга, яка стосується підготовки і проведення виборів Президента України, може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою на рішення, дію чи бездіяльність.

У разі ухвалення судом до розгляду позовної заяви з того ж питання і з тих же підстав, що є предметом скарги, яка розглядається відповідною виборчою комісією, така виборча комісія зобов`язана зупинити розгляд цієї скарги до набрання рішенням суду законної сили. Суд повинен повідомити відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про надходження позову не пізніш як на наступний день від дня надходження позовної заяви.

Скарга щодо порушень, які мали місце у день голосування до закінчення голосування, може бути подана до виборчої комісії, яка допустила порушення, не пізніше закінчення голосування, а до виборчої комісії вищого рівня – у дводенний строк від дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності. Скарга розглядається у дводенний строк від дня її отримання, але щодо порушень, які мали місце до дня голосування, – не пізніше закінчення дня, що передує дню голосування.

Також передбачался інші зміни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG