Доступність посилання

ТОП новини

«Аріана» звільнена


Прага – Сомалійські пірати отримали викуп і відпустили судно «Аріана» й екіпаж із 24 громадян України. Українці перебували в піратському полоні понад сім місяців.

Керівник фірми-власника судна з Греції Alloceans Shipping Спірос Мінас підтвердив агентствам, що виплатив викуп сомалійським піратам, і ті в четвер залишили «Аріану».

Суму викупу Мінас відмовився назвати.

Агентства цитують людей із Сомалі, які назвалися представниками викрадачів, що ті дійсно відпускають судно й екіпаж.

За словами одного з них, викуп склав 2 мільйони 800 тисяч доларів. Інший назвав суму в 2 з половиною мільйони.

У Києві голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж заявив, що судновласник заплатив за звільнення «Аріани» і його екіпажу з 24 українських громадян викуп у розмірі 2,8 мільйона доларів. Джерел своєї інформації він не назвав.

За словами Маломужа, пакунок із грошима скинули з літака у відкрите море поблизу «Аріани», а пірати забрали його на катері і одразу ж почали рахувати гроші, а потім покинули судно.

Моряки мають дістатися суші за 5–7 днів

Тепер «Аріана» вирушить до найближчого безпечного порту.

Як сказав керівник компанії-власника вдень у четвер, судно чекає на військовий корабель зі складу міжнародного військово-морського протипіратського з’єднання, який би конвоював «Аріану».

А за словами голови Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа, «Аріану» вже взяв під охорону португальський фрегат зі складу коаліційних сил НАТО, що беруть участь в антипіратській операції під кодовою назвою «Океанський щит».

У Службі зовнішньої розвідки сподіваються, що «Аріана» своїм ходом дійде до найближчого безпечного порту за 5–7 днів.

Як сказав Маломуж, зараз тривають регламентні роботи щодо відновлення життєдіяльності судна, ремонту двигунів і навігаційних систем, забезпечення його пальним, питною водою, продуктами харчування, медикаментами.

Стан здоров’я українців «непростий, але не критичний»

Спірос Мінас, повідомляючи про звільнення «Аріани», заявив, що члени екіпажу судна перебувають «у доброму стані».

Микола Маломуж, уточнюючи інформацію про стан здоров’я звільнених моряків, зауважив, що «були ускладнення, ситуація непроста, усі мають ті або інші стадії захворювань». «Але критичних ситуацій немає», – запевнив голова Служби зовнішньої розвідки.

За його словами, стан здоров’я жінки-члена екіпажу, що викликав найбільше занепокоєння, за останні тижні поліпшився завдяки переданим на борт судна за допомогою іспанських партнерів лікам.

Ющенко заявляє про «перемогу» і вітає «24 хлопців»


Також у Києві Президент Віктор Ющенко привітав успішне завершення операції звільнення 24 українських моряків із судна «Аріана», повідомила прес-служба голови держави.

За його словами, найближчим часом українським літаком вони будуть доставлені в Україну.

При цьому Ющенко привітав «24 наших хлопців», їхні родини і всю Україну «з цією перемогою».

Усупереч словам Президента про «24 хлопців» у складі екіпажу «Аріани» є дві жінки.

Балкер «Аріана», в екіпажі якого 24 українці, перебував у полоні піратів із 1–2 травня цього року.

Судно, яке йшло під прапором Мальти з вантажем із 10 тисяч тон сої з Близького Сходу до Бразилії, захопили в Індійському океані неподалік Сейшельських островів і відтоді утримували біля узбережжя Сомалі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG