Доступність посилання

ТОП новини

Китай як великий переможець 2009 року


 Солдати під час параду на честь Національного дня, Пекін, 27 вересня 2009 року
Солдати під час параду на честь Національного дня, Пекін, 27 вересня 2009 року

Прага – Якщо назвати головну країну 2009 року, то це буде, без сумніву, Китай. Від конференції зі змін клімату в Копенгагені до санкцій щодо Ірану, Пекін всюди дав про себе знати світові. І світ чув голос Китаю. Чому? Насамперед, у цьому році Китай твердо стояв на своїх «економічних ногах». Коли більшість країн світу зазнали важкого спаду, китайська економіка виросла у 2009 році приблизно на 8 відсотків.

Світ звик донедавна чути традиційно про Сполучені Штати, ЄС чи Росію, котрі завжди висловлюються з важливих проблем. Але у 2009 році в центрі всіх світових проблем з’явився й Китай. Пекін став ключовою країною в Копенгагені, де виступив проти жорсткого світового контролю за його планами скорочення теплових викидів в атмосферу. Китай спромігся домовитися з країнами Середньої Азії і відкрити з ними спільні енергетичні маршрути – газогони і нафтові маршрути з Туркменистану та Казахстану. Разом з тим, Пекін твердо виступив проти нових санкцій щодо Ірану. Більше того, Китай продовжив інвестувати в уражену кризою американську економіку.

У 2009 році економіка Китаю продовжувала зростати

Вражає, що якраз у пік світового економічного шторму, Китай чи не єдиний не лише вистояв, а й економічно виріс майже на 8 відсотків. Китай нині є першою економічною потугою світу, економіка якої швидко зростає. І це тоді, як США закінчують 2009 рік скороченням на 2 відсотки, ЄС – на 4 відсотки. Лише економіка сусідньої з Китаєм Індії виросте за рік, що минає, десь на 7 відсотків.

Експерт із лондонського «Економіста» Гарет Лезер вважає однією з причин економічного успіху Китаю у 2009 році регуляторну роль держави: «Головним фактором китайського зростання за минулий рік став урядовий пакет фінансового і банківського стимулювання, який був запроваджений у кінці 2008 року. Це те, що підтримало зростання інфраструктури і призвело до скорочення певних податків, котре сприяло споживачам купувати автомобілі й інші товари. Все це у сумі мало реальний економічний ефект і вивело Китай на економічне зростання у 2009 році».

Кредитування дозволило китайцям купити у 2009 році майже 13 мільйонів автомобілів, тоді як американці купили у цей час лише 10 мільйонів авт. Така стратегія дозволила Китаєві замінити традиційні експортні ринки своїми споживачами. Експерти кажуть, що ріст китайської економіки допомагає тепер іншим регіонам світу, зокрема ЄС, звідки у середині 2009 року зріс на 6 відсотків експорт до Китаю, тоді як перед цим був такий же спад цього експорту.

Китай веде свою монетарну політику і притримується штучного, до певної міри, рівня юаня щодо долара США. Це дозволяє китайським товарам успішно конкурувати на світовому ринку. У Пекіні розцінюють іноземний тиск з метою зменшити вартість юаня, як намагання обмежити майбутнє зростання китайської економіки: «Тепер деякі країни, з одного боку, хочуть знецінити юань, щоб, з іншого боку, організовувати торговельний протекціонізм проти Китаю. Це нечесно. Фактично, вони обмежують зростання Китаю».

Експерти кажуть, що Китай зростав 30 останніх років завдяки комбінації дешевої робочої сили вдома і високого попиту на китайські товари у світі. Це явище в китайській економіці назвали ще «солодкою плямою».

Але ці ідеальні умови не вічні для Китаю, кажуть фахівці. А як надалі Пекін вирішуватиме проблем зростання вартості робочої сили, соціальні проблеми, реконструювання економіки, від цього залежить і економічне процвітання Китаю у світі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG