Доступність посилання

ТОП новини

ЖКГ: зимове загострення


Гості: Олександр Мазурчак, перший заступник міністра ЖКГ, начальник Державної житлово-комунальної інспекції та Володимир Гройсман, міський голова Вінниці

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Зима вкотре випробовує житлово-комунальне господарство, комунальні служби і наше терпіння. Хоча прийшла вона вчасно, в грудні. І мороз та сніг для зими - це не дивина для України. Але все ж всі ми отримали стрес.

Понаднормове випадання снігу, засипані дороги, тротуари, люди пробираються через снігові замети на тротуарах, падають, травмуються, автівки буксують, палять, витрачають більше пального, деякі водії, розлютившись, просто позалишали свої автомобілі прямо на проїжджій частині, мороз, прориви теплових і водогінних мереж, відімкнення опалення, електрообігрівачі, не витримують електромережі, щезає світло...

І от прийшло потепління - вже проблема для колекторів.

От я так коротко і по-журналістськи зібрала все до купи.

Пане Мазурчак, які причини цього зимового загострення проблем житлово-комунального господарства?


Олександр Мазурчак:
Перша проблема в тому, що житлово-комунальне господарство взагалі у важкому стані. Воно не може бути кращим, поки не буде дуже серйозного фінансування, поки не пройде реформа житлово-комунального господарства, про яку ми багато говоримо, про яку було прийняте вже ВР навіть рішення, і вона затверджена.

Олександр Мазурчак
Буде, надіюся, виділене те фінансування, яке закладене в цій програмі. І тільки після того ми можемо говорити про покращення.

А сьогодні дійсно там, де є можливість і в рамках тих можливостей, які є у місцевого самоврядування, вони готуються до зими. І, на жаль, не завжди ці можливості є дійсно такими, якими хотілося б.

Ми побачили зараз дуже серйозний, якраз були такі серйозні погодні умови, особливо це Одеська, Херсонська, Миколаївська, Луганська, Донецька області. Було фактично два циклони, які прийшли до нас з Італії. І, наприклад, у тій же Одесі якщо випадає місячний рівень опадів у вигляді снігу, то безперечно, дуже важко з ними справитися.

- Це була б проблема і для будь-якої країни.

Я, готуючись до програми, дивилася, як це відбувається в американських містах. Там народ навіть у чатах пише про те, що техніка працює фактично цілодобово, розчищаючи сніг, тому що прекрасно розуміють, що якщо він нападає, то потім нічого з цим не зможуть зробити.


Олександр Мазурчак: Працює не стільки техніка, скільки, в основному, жінки. Такими силами не можна добитися успіху.
Олександр Мазурчак:
Якщо Ви вийдете на вулицю навіть у Києві, то Ви побачите, що, в основному, працює не стільки техніка, скільки люди в помаранчевих жилетах і, в основному, жінки, які стараються розкинути цей сніг. І безперечно, такими силами ніколи не можна нормально добитися якогось успіху.

По Одесі були задіяні всі, починаючи від військових, вся комунальна техніка працювала, працювали МНСники.

- На дорогах на Луганщині танки розчищали сніг. Маємо таку ситуацію.

Олександр Мазурчак:
Ну, це не ті танки, що зі стволами. Це спеціально є така техніка, на базі танків є такі грейдери, які чистять дороги. Це перше.

По-друге, я хочу сказати, що сьогодні, наприклад, для Одеси в них немає достатньої кількості снігоприбиральної техніки, тому що в Одесі рідко бувають такі замети, які були зараз.

Замети під Одесою були, до 4 метрів намітало. Ви можете уявити, це в нас сотні машин попали в такі капкани, з яких потім за допомогою МНС, за допомогою «Укравтодору» доставали людей, витягували ці фури.

Треба сказати, що на сьогодні при всіх цих складних умовах немає в нас даних, щоб хоча б одна людина загинула у цих заторах. Є люди, які замерзли…

- Була жінка. У неї був серцевий напад.


Олександр Мазурчак:
Так, але це не зв’язано з затором. Це в неї серцевий напад був.

- Це інша проблема, що якби був вертоліт у швидкої допомоги, то цю людину можна було б врятувати.

Олександр Мазурчак: Не можна в таку пургу літати. Тобто, були закриті взагалі всі аеропорти, тому це неможливо було зробити.

Але є об’єктивні і суб’єктивні причини. Є причини, які дійсно… Отак як для Одеси - це є дійсно об’єктивна причина. Дуже сильні заноси і дуже важко було щось зробити, треба на це деякий час.

Але разом з тим ми бачимо, що є й інші міста. Наприклад, проблеми в Луганську, які можна було б більш ефективно вирішувати. Наприклад, проблеми у тому ж Києві.

- Пане Гройсман, як Вінниця справилася зі снігом і з морозами?


Володимир Гройсман: Ми пройшли цей період абсолютно нормально. Ситуація дійсно була складна, тому що в період опадів ми отримали більшу кількість, ніж це зазвичай, але вся техніка була готова.

Володимир Гройсман
Мені важко оцінювати ситуацію в Одесі, Луганську, в інших містах. Техніка вся працювала. Я вважаю, що ми впоралися з тими викликами, які були, самостійно абсолютно.

Але хочу додати до того, що сказав Олександр Володимирович, з яким я дуже добре знайомий, як бувший міський голова, він знає всі ці проблеми. Абсолютно є об’єктивні і суб’єктивні причини. Десь була техніка, напевне, і не спрацювали організаційно, а десь цієї техніки не було в силу тих чи інших причин і виникали певні проблеми.

- У вас достатньо техніки задля того, щоб справлятися зі штатними ситуаціями, які взимку виникають?

Володимир Гройсман: Якщо мова йде про штатну ситуацію, то я можу сказати, що в нас сьогодні є достатньо техніки. І в штатних морозах, у штатних снігопадах у нас такого поняття, як «ожеледиця» на дорогах міста немає.

Звісно, коли збільшується кількість опадів, то тут потрібно працювати. І ми працювали фактично цілодобово. Головний акцент ми робили вночі, коли техніка могла повноцінно працювати і робити все, що необхідно. Так що у штатних ситуаціях у нас проблем немає.

Звісно, нам треба модернізувати техніку, докуповувати нову техніку, чим ми в принципі й активно займаємося.

- От скажіть, панове, якщо знову зважити на той досвід європейських країн або США, то там використовують багатофункціональну невелику, малогабаритну техніку, яка влітку прибирає тротуари, миє двори, прибирає вулиці, а взимку вже на ній міняють обладнання, і ці машини пристосовані до того, щоб розчищати сніг навіть у таких місцях, де це важко взагалі зробити.

У нас є в Україні можливості, щоб Україна сама для себе виробляла таку техніку?


Олександр Мазурчак: З точки зору технічної, технологічної немає ніяких проблем. Сьогодні є, навіть у тій же Одесі виробляється снігоприбиральна й інша техніка, яка може вивозити і підмітати, і посипати. Сьогодні є доступ до іноземної будь-якої техніки.
Олександр Мазурчак: Немає проблеми технічної. Сьогодні одна проблема - фінансова.

Сьогодні немає проблеми технічної. Сьогодні одна проблема - фінансова. Не всі міські громади мають можливість закупити таку техніку.

Але якраз якщо сьогодні Вінниця може це собі зробити, то Київ ніяк не має менше коштів, ніж Вінниця, то в Києві вони обов’язково повинні бути.

І те, що ми говоримо, і тротуари, які можна чистити, і саме габаритна маленька техніка, де от зараз працюють люди вручну, якраз і повинно робитися такою маленькою технікою, про яку Ви кажете...

- Наприклад, міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра висловив припущення, що розчищення снігу на дорогах столиці не проводилося вчасно, тому що просто чекала міська влада і комунальні служби, поки сніг розтане. Бо, як каже, що техніка була виділена. 249 снігоочисних машин. Це сказав міністр.

Ще маємо результати опитування телефонного, яке провів Інститут Горшеніна. Телефоном опитали достатню кількість киян.

Результати цього опитування показують, що 91% опитаних сказали, що вони абсолютно незадоволені роботою комунальних служб у боротьбі зі снігом. 65% сказали, що цілковито незадоволені.

І якби голосування за те, кого обирати мером столиці, проводилося під час цього снігу, то, як показало це дослідження, більшість киян 75,2% вважають, що Черновецького вони не обрали і що йому варто піти у відставку.

Ось така реакція людей на те, що відбувалося у столиці.

Пане Мазурчак, Ви вважаєте, що у столиці є ресурси задля того, щоб нормально справитися з цією ситуацією?

Олександр Мазурчак:
Я вважаю, що це абсолютно справедлива оцінка з боку людей дій місцевої влади, тому що в Києві є сьогодні фінансові ресурси, у Києві є можливості, у Києві є і кількість людей, і кількість техніки. Треба нею ефективніше розпоряджатися. Це перше.

По-друге, завжди всі роки у Києві вночі масово вивозився сніг з Києва. Його треба забирати з доріг.

- Тому що він тане і можуть не витримати колектори.
Олександр Мазурчак: У Києві забита вся ливнева каналізація. Її робочої немає…

Олександр Мазурчак: Я Вам скажу більше. Сьогодні в Києві забита вся ливнева каналізація. Її просто сьогодні робочої немає…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG