Доступність посилання

ТОП новини

Найбільшу ялинку Угорщини встановили у найменшому місті країни


Будапешт – Мешканці найменшого угорського міста Палгази, що на північному сході Угорщини, пишаються тим, що мають у себе на міському майдані найбільшу в Угорщині різдвяну ялинку. Оздоблена майже 20-ма тисячами прикрас, 30,5- метрова смерека простоїть у Палгазі аж до католицькоко Водохреща.

Невелике поселення Палгаза, або таке собі угорське Павшино, біля словацько-українського кордону, дійсно є найменшим угорським містом. Тут мешкає всього 1085 мешканців.

Ще на початку ХІХ століття в цій місцевості можна було зустріти багато корінних русинів-українців, або угро-русів, як їх називав у своїх наукових працях перший президент академії наук України Володимир Вернадський. Однак після невдалого селянського повстання 1832 року в тодішньому Земплинському комітаті русини, як активні учасники антиурядових заворушень, змушені були переселилися деінде. Під час загальноугорського перепису населення 2001 року у Палгазі усі мешканці записали себе угорцями. Причому навіть ті, у кого цілком слов’янські прізвища...

Місцевий патріотизм – не така вже й кепська річ

Попри те, що в історичному минулому Палгаза як прикордонне місто часто зазнавало збройних нападів від сусідів, зокрема гуситів, турків, румунів, частин Червоної Армії, а в 1711 році все населення міста практично вимерло від чуми, місцеві люди тут привітні щодо приїжджих і не соромляться своєї любові до рідного поселення.

Одним із таких проявів місцевого патріотизму і було встановлення у Палгазі найбільшої в Угорщині ялинки. Навіть у Будапешті такої не знайшлося з нагоди католицького Різдва, запевняє маловірних Чаба Шкінті, директор міського будинку культури: «Наша ялинка заввишки 30,5 метрів. Якщо вірити офіційним даним, то ми випередили і будапештців».

Ялинку прикрасив заїжджий бізнесмен

Дійсно, згідно з газетними повідомленнями, ялинка, встановлена перед будівлею угорського парламенту, на 19 метрів нижча. Тим і пишаються у мерії Палгази, що не зганьбилися перед земляками напередодні свят. Між іншим, для встановлення ялинки довелося замовляти для монтажних робіт спеціальний пожежний кран.

Але мало лише поставити на майдані зелену красуню. Треба ж її ще й гідно прикрасити. Можна було це зробити усією громадою у складчину, як це й діялося упродовж останнього десятиліття. Проте сталося набагато краще, а ще – не так фінансово обтяжливо для мешканців і муніципалітету.

«Несподівано зголосився один підприємець. Він випадково побував тут на екскурсії і побачив цю чудову велетенську ялинку. Гість попросив дозволу прикрасити за свій рахунок святкове дерево», – сказав мер Палгази Міклош Лешович.

На ялинці щовечора запалюють 18 432 різнокольорові лампочки, що підсвічують різноманітні ялинкові прикраси. Все це задоволення коштує недешево. Але заїжджий бізнесмен воліє не розголошувати суми зробленої ним пожертви місту.

Місцеві жителі визнали, що ніколи ще в Палгазі не було такої гарної ялинки на майдані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG