Доступність посилання

ТОП новини

Віфлеємський вогонь миру вперше побував у Латвії


Рига – Латвія вперше стала учасником міжнародної акції «Віфлеємський вогонь миру». Полум’я, запалене від свічки у церкві, що стоїть на місці народження Ісуса Христа, привезли до латвійського міста Єлгави представники української молодіжної організації «Пласт». Це сталося завдяки налагодженню дружніх стосунків між українськими і латвійськими скаутами та молодіжним об’єднанням українців Латвії.

Щороку напередодні Різдва вогонь з Віфлеєму до Європи доставляють літаком у спеціальному конвеєрі австрійські скаути. Зі столиці Австрії – Відня – вогонь миру передають із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого. Віфлеємський вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до тих, хто чекає на світло миру та злагоди.

«Світло Віфлеємського вогню допоможе тим, хто в Латвії потребує розради»

Цього року до естафети передачі священного сяйва долучилися і країни Балтії. Сюди його привезли члени українського національного скаутського руху «Пласт».

«Почалася ця акція в Австрії у 1988 році, одинадцять років тому до неї приєдналася й Україна. Під час моєї поїздки восени в Україну я зустрічалася з відповідальною за міжнародні відносини «Пласту» Ольгою Сенкевич і вона запропонувала нам також долучитися до акції і прийняти Віфлеємський вогонь. Ось так вперше вогонь миру з Віфлеєму був переданий українцям Литви, Латвії та Естонії», – розповіла керівник Молодіжного об’єднання українців Латвії Ольга Чухліб-Берга.

У Латвії передача вогню миру з Віфлеєму відбулася на Святого Миколая у Єлгавському римо-католицькому соборі Непорочного зачаття Діви Марії.

«Зустріч вогню була дуже гарною і теплою. Пластуни вишикувалися у проході церкви у своїх строях і виконали дуже гарну пісню, присвячену Віфлеємському вогню. Зустрічав вогонь сам єпископ Єлгавського католицького округу Антон Юстс, були присутні монахині, члени католицької громади, священики, семінаристи, представники української громади та молодіжного об’єднання Латвії», – розповіла Ольга Чухліб-Берга.

Єпископ Антон Юстс висловив сподівання, що світло Віфлеємського вогню, запаленого на Святій землі, допоможе усім, хто сьогодні в Латвії потребує розради й надії. Вогонь понесуть у дитячі притулки, лікарні та церкви, щоб кожен міг запалити його та поставити вдома на різдвяний стіл.

Акція людей різних християнських релігійних конфесій

В естафеті передачі Віфлеємського вогню беруть участь люди різних релігійних конфесій. Ольга Чухліб-Берга висловлює жаль, що в Латвії представники греко-католицького протопресвітеріату не зрозуміли важливість цієї події і відмовились брати участь в заході, хоча у Литві та Естонії саме у приходах цих церков відбулася церемонія передачі Віфлеємського вогню.

«Це не була акція тільки римо-католицької церкви. Хочу зазначити, що «Пласт» не належить до якоїсь однієї конфесії. Пластуни представляють усі релігійні конфесії. Це й греко-католики, і римо-католики, і православні. В Україні цю акцію підтримують усі церкви», – зазначила Ольга Чухліб-Берга.

У Латвії буде відділення «Пласту»

Передача Віфлеємського вогню стала першою спільною акцією українських скаутів та членів Молодіжного об’єднання українців Латвії. Як продовження співпраці у Латвії заплановано заснування латвійського відділення «Пласту».

«Ця акція надала новий поштовх та бажання співпрацювати, думати про майбутнє. А майбутнє – це наші діти. Навіть у цей важкий час ми повинні дати їм належне виховання. І, звичайно, одним із напрямків є національно-патріотичне виховання», – зазначила керівник молодіжного об’єднання українців Латвії Ольга Чухліб-Берга.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG