Доступність посилання

ТОП новини

Нігерієць із бомбою пройшов у літак через усі перевірки – повідомлення


Громадянин Нігерії, якого у США звинуватили в намаганні підірвати пасажирський літак, як повідомляють у неділю, пройшов через усі звичайні перевірки для пасажирів, починаючи з найбільшого міста Нігерії Лагоса.

Підозрюваному, 23-річному Умарові Фаруку Абдулмуталабові, оголосили звинувачення в суботу просто в лікарні у США, де той перебуває з опіками після невдалої спроби привести в дію вибуховий пристрій, який замість вибуху спалахнув, у літаку американської компанії Northwest Airines, що заходив на посадку в Детройті з Амстердама в Нідерландах.

За словами свідків, пасажири й екіпаж скрутили Умара Фарука Абдулмуталлаба, коли в того спалахнув одяг; виникла невелика пожежа, але вибуху не сталося.

За даними фахівців у США, вибуховий пристрій містив пентаеритриттетранітрат (PETN), одну з найпотужніших вибухівок, яку вже намагалися використати для підриву пасажирського літака в грудні 2001 року.

За повідомленнями, підозрюваний – колишній студент університету в Лондоні. Його батько – колишній голова Першого банку Нігерії, однієї з найбільших фінансових груп країни, відомий і поважаний банкір.

Також повідомляють, що сам батько підозрюваного ще півроку тому звернувся до посольства США в Нігерії, щоб попередити про екстремістські погляди свого сина.

Слідчі у США, як повідомляють, перевіряють заяви самого Умара Фарука Абдулмуталлаба про те, що він пов’язаний із терористичною мережею «Аль-Каїда» і отримав вибуховий пристрій у Ємені.

Британська поліція провела обшуки в Лондоні, де він учився.

А аеропорти і авіакомпанії світу оголосили про запровадження нових заходів безпеки і обмежень для пасажирів. У першу чергу це на прохання США стосується рейсів до цієї країни, а також рейсів у самих Сполучених Штатах.

Слідство тим часом з’ясовує, яким чином Умар Фарук Абдулмуталлаб проніс вибуховий пристрій через контроль безпеки і в Лагосі, і в Амстердамі, де він пересів на рейс до США.
XS
SM
MD
LG