Доступність посилання

ТОП новини

Рішення ЦВК щодо голосування вдома може призвести до порушень під час виборів – Магера


Учорашнє рішення Центральної виборчої комісії про те, що виборець для голосування вдома не повинен документально підтверджувати нездатність самостійно пересуватися, може призвести до порушень під час виборів.

Про це заявив сьогодні на брифінгу заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Дуже б не хотілося, щоб кількість виборців зростала в Україні саме в цей день на сотні тисяч осіб. Мені б цього дуже не хотілося б», – сказав Магера.

За його словами, вчорашнє рішення ЦВК виключило будь-які можливості отримання ДВК документів, які б підтверджували нездатність виборця пересуватися самостійно.

«На мою думку, на сьогоднішній день такі заяви будуть невмотивованими. Фактично і дільнична виборча комісія для того, щоб ухвалити свою постанову про можливість голосування виборців вдома, на жаль, не зможе отримати повністю ту інформацію, яка необхідна для ухвалення відповідного рішення. На жаль, до цього призвела саме постанова Центральної виборчої комісії», – наголосив Магера.

Крім того, за його словами, можливість внесення громадян до списку виборців у день голосування 17 січня існує лише у системному зв’язку з іншими вимогами закону «Про Державний реєстр виборців», а також положеннями закону «Про вибори Президента України». Магера підкреслив, що виборці включаються до списку лише за виборчою адресою.

Учора ЦВК ухвалила рішення, згідно з яким для голосування за межами виборчої ділянки виборець не має надавати документ, який підтверджує, що він не може пересуватися самостійно. За це рішення проголосували 8 членів ЦВК, 4 – «проти» і двоє утрималися.
XS
SM
MD
LG