Доступність посилання

ТОП новини

Москва і Анкара домовилися про будівництво спільної АЕС в Туреччині


Віце-прем’єр Російської Федерації Ігор Сечин і міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз підписали заяву про спорудження АЕС в Туреччині.

Документ підписали у Москві за підсумками переговорів між прем’єрами двох країн Володимиром Путіним і Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Тендер на будівництво АЕС в Мерсіні на середземноморському узбережжі Туреччина оголосила у вересні 2008 року. Його єдиним учасником став російсько-турецький консорціум у складі компаній «Атомстройекспорт», «Інтер РАО ЄЕС» і «Парк Текнік», повідомляють агенції новин.

Суперечливими виявилися питання вибору місця для будівництва станції і вартість виробленої на ній електроенергії. Тендер скасували 20 листопада, однак сторони продовжували переговори про спільне будівництво атомної станції.

За останні 40 років Туреччина чотири рази оголошувала тендери на будівництво АЕС, які також були анульовані. Російсько-турецький консорціум пропонує побудувати в населеному пункті Аккую поблизу середземноморського міста Мерсін чотири блоки загальною потужністю близько 5 гігават. Заливка бетону під перший блок планувалася на 2011 рік.
XS
SM
MD
LG