Доступність посилання

ТОП новини

Наступ в Афганістані має стати сигналом талібам – командувач


Планований великий наступ, який має ось-ось початися в Афганістані, стане «потужним сигналом» для повстанчого антиурядового ісламістського руху «Талібан» про те, що влада Афганістану розширює контроль над країною, заявив командувач американських і всіх міжнародних військ в Афганістані.

Як сказав американський генерал Станлі МакКрістал у неділю в Кабулі, запланований наступ на півдні Афганістану має на меті вибити повстанців, щоб владу в тій місцевості могли взяти місцеві цивільні органи.

Як очікують, значна кількість військових США та інших країн, а також урядових афганських військ мають почати операцію в південній провінції Гельманд найближчими днями.

За словами військовців, це має бути найбільший наступ проти талібів від самого початку війни в Афганістані.

Як повідомляють наші колеги з Радіо Вільний Афганістан, напередодні наступу масово тікають із домівок мешканці чотирьох більших міст провінції – Ґерешка, Марджі, Наад-Алі й Баба-Джі – й навколишніх сіл. Вони переважно прямують до головного міста провінції Лашкар-Ґаха, сподіваючись знайти там притулок і безпеку.

Генерал Станлі МакКрістал є командувачем в Афганістані одночасно і Міжнародних сил сприяння безпеці (ISAF), і всіх контингентів США.

Багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF), у яких беруть участь США і ще 42 країни, перебувають в Афганістані за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО.

Паралельно в країні відбувається Операція «Тривала свобода» в складі коаліції під проводом США, що складається переважно з американських і афганських урядових військ.
XS
SM
MD
LG