Доступність посилання

ТОП новини

Україна обирає Президента


Кандидатами на найвищу державну посаду є чинний Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович, які у першому турі отримали найбільшу кількість голосів. За підсумками першого туру, що пройшов 17 січня, Віктор Янукович набрав 35,32 відсотка голосів, Юлія Тимошенко – 25,05 відсотка.

Під час другого туру президентських виборів заплановано кілька екзит-полів. Зокрема, Національний екзит-пол проводять Київський міжнародний інститут соціології і Центр Разумкова. Як повідомив Ілько Кучерів, директор фонду «Демократичні ініціативи», котрий є замовником опитування, заплановано опитати близько 17 тисяч респондентів на 300 виборчих дільницях.

Попередні результати Національний екзит-полу мають оприлюднити відразу після закінчення голосування – о 20:01, а уточнені результати екзит-полу – близько 23:00.

Станом на 15:00 в Україні проголосували трохи менше 50 відсотків виборців

Активність виборців на третю годину дня становить 49,93 відсотка – такі дані, за повідомленням Центральної виборчої комісії, ґрунтуючись на інформації з 225 виборчих округів.

Найактивніше голосують на сході: Донецька, Луганська та Запорізька області. Найменша активність виборців – у західних Закарпатській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

У Києві на дільниці прийшли 44,89 відсотка виборців.

Із суботи, 6 лютого, в Україні заборонена агітація за кандидатів на посаду Президента.

Усі виборчі дільниці в Україні відкрилися вчасно, повідомив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал. Для проведення повторного голосування було створено понад 33 з половиною тисяч виборчих дільниці. Їхню діяльність координують 225 територіальних виборчих комісій. У закордонному виборчому окрузі створено 113 виборчих дільниць.

До списків для голосування внесено понад 36,9 мільйона виборців.

Для спостереження за виборами Президента України зареєстровані понад 160 тисяч офіційних спостерігачів від кандидатів на Президента і понад 3700 міжнародних спостерігачів.

Міліція під час другого туру президентських виборів працює практично всім особовим складом, як і під час першого туру, коли правопорядок забезпечували майже 70 тисяч працівників органів внутрішніх справ. В тому числі зовнішню охорону основних адміністративних будівель у Києві забезпечують 1,5 тисячі співробітників МВС.

Згідно з рішенням ЦВК, остаточним терміном оголошення результатів другого туру виборів президента України визначено 17 лютого 2010 року.

Тимошенко у Дніпропетровську проголосувала за «нову Україну»

Кандидат на Президента, чинний Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко проголосувала у Дніпропетровську на виборчій дільниці, розташованій у будівлі медакадемії на Жовтневій площі.

На голосування вона прийшла зі своєю родиною – чоловіком Олександром і дочкою Євгенією.

Після голосування Тимошенко підійшла до журналістів і, зокрема, привітала народ України зі святом демократії.

«Я проголосувала за нову Україну – прекрасну європейську країну, люди в якій житимуть щасливо. А я служитиму Україні усією душею», – сказала кандидат на посаду глави української держави.

Янукович: український народ сьогоднішнім вибором зробить перший крок до подолання кризи

Кандидат на Президента, лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що впевнений, що український народ своїм сьогоднішнім вибором зробить перший крок до подолання кризи.

Про це Янукович заявив на виборчій дільниці в Києві, де проголосував на виборах глави держави.

«Я упевнений, що український народ зробить хороший вибір, проголосує за хороші зміни, стабільність і сильну Україну», – сказав він.

Віктор Янукович також зазначив: «сьогодні ми зробили перший крок у подоланні кризи».

На дільницю, де мав голосувати Янукович, кілька дівчат з’явилися оголеними

У Києві на виборчій дільниці № 20, де мав голосувати кандидат на Президента Віктор Янукович, кілька активісток радикального феміністичного руху оголилися по пояс.

О 9-й годині ранку п’ятеро дівчат зайшли на територію виборчої дільниці, зняли одяг і почали вигукувати свої вимоги, суть яких полягала в тому, що «політики не повинні ґвалтувати країну».

Дівчат вивели з території виборчої дільниці працівники міліції.

Тігіпко сумнівається у визнанні кандидатом, що програє президентські вибори, їхніх результатів

Сергій Тігіпко
Екс-кандидат на Президента, лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко сказав, що сумнівається у визнанні кандидатом, що програє президентські вибори, їхніх результатів.

Про це він заявив журналістам після того, як проголосував на одній із виборчих дільниць у Києві.

«Зараз найголовніше, щоб усе пройшло тихо і спокійно, як у європейських країнах: одержали результати, привітали один одного і сказали: «Давайте працювати далі»... Але я не вірю (що буде так), тому що це в європейських країнах так. На жаль, ми маємо такі команди, які сьогодні готові піти на що завгодно, аби тільки бути при владі», – сказав Сергій Тігіпко.

Він додав, що розглядатиме пропозиції переможця президентських виборів, навіть якщо це буде кандидат, за якого він не голосував у другому турі.

«Без різниці (з ким із двох кандидатів, що пройшли в другий тур, працювати далі)... Готовий до компромісів, але під чітку програму», – зауважив Тігіпко.

Він відмовився повідомити, за кого сам проголосував у другому турі виборів Президента.

За Тігіпка в першому турі виборів Президента проголосували 13,05 відсотка виборців, він посів третє місце серед 18 кандидатів.

Суд зупинив рішення про скасування постанови ЦВК щодо голосування вдома – Ківалов

Вищий адміністративний суд України зупинив дію постанови Київського апеляційного адміністративного суду про скасування рішення ЦВК, яким регулювалася процедура голосування вдома й визначалося, що в ній повинні обов’язково брати участь не менш як два члени дільничних виборчих комісій.

Про це мовиться в коментарі депутата Верховної Ради від фракції Партії регіонів, голови парламентського комітету з питань правосуддя Сергія Ківалова.

«Рішення Київського апеляційного адміністративного суду, яким було скасовано рішення ЦВК у частині, яка передбачала, що голосування виборців за межами приміщення для голосування організовують не менше двох членів, – не підлягає виконанню. Вищий адміністративний суд України призупинив виконання відповідної незаконної постанови Київського апеляційного адміністративного суду», – мовиться в повідомленні прес-служби.

Сьогодні Центральна виборча комісія дозволила забезпечувати голосування вдома двом членам дільничних виборчих комісій замість трьох, як передбачено законом.

Проект постанови ЦВК щодо цього питання вніс член комісії Михайло Охендовський. За його словами, практична необхідність ухвалення таких роз’яснень виникла у зв’язку з тим, що, згідно із законом, голосування вдома мають забезпечувати не менше трьох членів дільничних комісій – представників від різних кандидатів. Водночас, оскільки у виборах беруть участь лише два кандидати, то на окремих дільницях розтлумачили цю норму так, що голосування вдома практично заборонене, і відмовляються організовувати таке голосування.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера пропонував, щоб голосування вдома організовували не менше чотирьох членів дільничних комісій – по двоє від різних кандидатів. Проте його пропозицію не підтримали.

У неділю після обіду керівник виборчої кампанії кандидата на посаду Президента Юлії Тимошенко Олександр Турчинов заявив, що Київський адміністративний апеляційний суд скасував рішення ЦВК.

Суди офіційно не поширили ці рішення.

БЮТ планує оскаржити результати виборів на деяких дільницях Донеччини

Штаб кандидата у Президенти Юлії Тимошенко вимагатиме визнати недійсними результати голосування на окремих дільницях у Донецькій області. Про це сьогодні повідомив керівник штабу Олександр Турчинов.

«У Донецькій області, де у багатьох наших членів дільничних виборчих комісій немає можливості працювати, ми, безумовно, вимагатимемо на цих дільницях не визнавати результатів виборів», – заявив він.

Турчинов уточнив, що оскаржуватимуться результати на тих дільницях, де зафіксовано порушення, і як наслідок – допущені масові фальсифікації.

За його словами, за попередніми підрахунками, члени комісій від БЮТ не змогли приступити до роботи на одній тисячі дільниць.

Загрозлива ситуація в першу чергу складається в 41, 42 та 61 округах Донецької області та на півдні України, заявив керівник штабу Тимошенко.

У Мукачевому незаконно внесено в списки 570 осіб, яких на голосування привозять на «швидких» – БЮТ

У закарпатському місті Мукачеве на виборчій дільниці № 36, що розташована в лікарні, незаконно внесли в списки 570 осіб, яких до дільниці привозять на автомобілях «швидкої допомоги».

Про це заявив речник Закарпатської обласної організації БЮТ Іван Колодій.

За його словами, це перше масштабне порушення виборчого процесу зафіксовано в другому за величиною закарпатському містечкові Мукачеве, яке свого часу вже «прославилося» нечесними виборами.

«Зараз, як повідомляють наші спостерігачі, до лікарні в терміновому порядку на автомобілях швидкої медичної допомоги звозять людей, щоб вони там голосували», – уточнив Колодій.

Він також додав, що все це спостерігачі від БЮТ зафіксували, ці процеси також вдалося відзняти на відеоплівку. А про факт порушення виборчого процесу бютівці також повідомили спостерігачів від ОБСЄ, вони також відзняли факти.

«Очевидно, що на тій дільниці вибори будуть визнані недійсними», – заявив Іван Колодій.

Партiя регiонiв: реклама з гаслами Януковича в день виборiв – провокацiя

Центр Львова, 7 лютого
Партiя регiонiв не має жодного стосунку до листiвок i лайт-бордiв iз зображенням партiйної символiки i передвиборних гасел Вiктора Януковича «Україна для людей». Про це в iнтерв’ю агентству «Iнтерфакс-Україна» заявив прес-секретар керiвника київської органiзацiї Партiї регiонiв Василя Горбаля Костянтин Трифоненко.

«Це тi провокацiї, про якi ми попереджали ще минулого тижня», – заявив Трифоненко, нагадавши, що регіонали ранiше зверталися до правоохоронних органiв з вiдповiдною заявою.

Напередоднi та в день голосування закон забороняє передвиборну агiтацiю. Проте в день виборів та за день до нього в деяких містах України можна було побачити біл-бордами зі слоганом передвиборної кампанії Віктора Януковича на фоні синьо-білих прапорів.

МВС закликає утриматися від безпідставних звинувачень на адресу міліції

Міністерство внутрішніх справ закликає суб’єктів виборчого процесу утриматися від безпідставних звинувачень на адресу міліції. Про це повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС з приводу заклику членів ЦВК до міліції не заважати роботі виборчих комісій.

Зокрема, як зазначили у міліції, сьогодні близько 11:20 до керівництва Малинського районного відділу Управління МВС в Житомирській області за власною ініціативою звернулася голова Окружної виборчої комісії № 67 з проханням про зустріч з начальником районної міліції. Метою зустрічі було обговорення питань, пов’язаних з організацією порядку доставки протоколів дільничних виборчих комісій та охорони громадського порядку під час цих заходів.

Водночас, за даними правоохоронців, голову Окружної виборчої комісії розпочала розшукувати секретар цієї комісії. Зателефонувавши їй, секретар отримала відповідь, що та «перебуває в міліції».

Ця інформація потрапила до Центральної виборчої комісії та озвучена однією з керівників ЦВК як запрошення голови ОВК «на співбесіду» та начебто спроба міліції перешкоджати роботі комісій, заявили правоохоронці.

Зважаючи на це, Міністерство внутрішніх справ України заявляє, що підрозділи міліції, які сьогодні несуть службу у посиленому режимі, забезпечують охорону громадського порядку та безпеки під час проведення другого туру виборів Президента виключно в межах своєї компетенції, визначеної законодавством України.

Сьогодні заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна сказала, що до комісії надійшла інформація, що голову окружної виборчої комісії № 67 у місті Малин Житомирської області співробітники міліції «запросили на співбесіду». При цьому вона закликала керівництво правоохоронних органів та рядових працівників міліції не чинити перешкод в роботі комісій, оскільки подібні «співбесіди» не сприяють ефективній роботі комісій.

Мiлiцiя вилучила ручки зі зникаючим чорнилом на дiльницях Київщини

На 17 виборчих дільницях міста Біла Церква та одній – в Білоцерківському районі слідчо-оперативні групи місцевої міліції вилучили з кабінок для голосування майже 40 авторучок з підозрою на те, що вони пишуть чорнилом, яке зникає.

Як повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України в Київській області, всі підозрілі «канцтовари» вилучили та направили на експертизу.

У Херсонській облраді заявляють про «телефонну» провокацію

Прес-центр Херсонської обласної ради заявив про «телефонну» провокацію.

За повідомленням, до облради надходять звернення громадян про те, що 6 лютого до виборців Херсона та області невідомими особами за допомогою засобів зв’язку в автоматичному режимі розповсюджується завідомо неправдива інформація .

Суть її полягає у наступному: виборцю, який бажає віддати свій голос за обраного кандидата, пропонується поставити позначку (+) навпроти прізвища кандидата на Президента України і одночасно – викреслити прізвище іншого кандидата.

Як наголосили в прес-центрі, злочинний намір таких звернень очевидний – домогтися від виборців, аби вони зробили більш ніж одну відмітку у своїх виборчих бюлетенях, щоб потім при проведенні підрахунку голосів такі бюлетені було визнано недійсними.

Прес-центр нагадує, що відповідно до вимог статті 105 Закону України «Про вибори Президента України», особи, винні у порушенні законодавства про вибори, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

Не варто голосувати проти всіх – заступник голови ЦВК

Андрій Магера (архівна фотографія)
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера закликав громадян зробити вибір між двома кандидатами на Президента України, а не голосувати проти всіх.

Такий заклик прозвучав учора під час веб-конференції, повідомив ІнтерМедіаКонсалтинг (ІМК).

За словами Андрія Мегери, з одного боку у виборця є право, визначене законом, не підтримувати жодного кандидата і відповідним чином проголосувати. Однак, з іншого боку, зазначив Магера, може скластися неприємна ситуація в тому випадку, коли дуже велика кількість громадян не проголосує за того чи іншого кандидата.

«Згідно з чинним законодавством, для перемоги на президентських виборах кандидат не зобов’язаний набирати більше 50 відсотків голосів виборців, але для новообраного Президента важливо, щоб він мав підтримку більшості українського народу, який взяв участь у голосуванні», – сказав Магера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG