Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко бореться вже не за президентське крісло, а за прем’єрське – Карасьов


Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов

Київ – У Юлії Тимошенко немає шансів відвоювати перемогу на президентських виборах, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Політолог виключає ймовірність перевиборів Президента України, оскільки для цього він не бачить підстав. Натомість, на думку Карасьова, Юлія Тимошенко всі свої сили направить на збереження себе на посаді Прем’єр-міністра.

– Пане Карасьов, які шанси має Юлія Тимошенко у боротьбі за президентське крісло?

Шанси були до виборів. Після виборів, коли вже є попередні результати, коли ЦВК сьогодні-завтра оголосить попередні результати, коли є консолідована оцінка екзит-полів , а також консолідована позитивна оцінка українських виборів з боку всіх практично міжнародних спостерігачів, шансів дуже мало, їх немає. Єдине, що є шанси зберегти себе на посаді прем’єр-міністра. За це зараз іде боротьба.

– На яких підставах БЮТ планує виборювати перемогу?

Це вже мова йде не про те, щоб боротись за перемогу у судах чи на вулиці. Мова, очевидно, йде про те, щоб взагалі не визнавати результати виборів, зробити із електоральної поразки моральну перемогу. Або обміняти визнання Януковича Президентом на пролонгацію посади прем’єра, або з гордо піднятою головою, з перетворення арифметично електоральної поразки на моральну перемогу, йти в опозицію.

– Наскільки реальне проведення третього туру вибрів? Чи то перевиборів другого туру?

Немає взагалі.

– Партія регіонів заявляє, що сьогодні почне переговори про створення нової коаліції. Наскільки вони можуть бути вдалими?

На сьогодні вони не будуть вдалими. Переговори вже йшли між першим та другим туром, коли була достатня різниця для того, щоб прогнозувати перемогу Віктора Януковича. Сьогодні буде нове дихання цих переговорів.

Але всі чекають, яку тактику обере Юлія Тимошенко. Від цього, до речі, залежить позиція не тільки Блоку Литвина, але й частини НУНС. Сьогодні тестовий день, як будуть себе вести нестійкі, нещирі б'ютівці. Які були в БЮТ не заради реалізації ідеологічних, політичних засад, а саме з точки зору прагматиків. Якщо сьогодні, як то кажуть, здригнуться опортуністи всередині БЮТ, такі перемови пожвавішають.

– Тобто Ви не виключаєте, що частина депутатів від БЮТ може перейти до прихильників Януковича?

Поступово так. Будуть рубати БЮТ по кусочках, по шматочках, як хвіст ящірки.

– За рахунок яких депутатів може поповнитися нова коаліція?

Вона може поповнитись за рахунок нових фракцій. Тому що коаліцію утворюють фракції. Тому без фракції блоку НУНС це неможливо зробити. Потрібно, щоб більшість фракції пристала на нову коаліцію. Як вона може пристати? Тут дилема для нашоукраїнців: або нова коаліція в старому парламенті зі збереженням депутатських мандатів, статусів, або новий парламент через дострокові вибори.

– Чи є загроза розпуску парламенту?

Поки що не так ймовірно, щоб розпустився парламент. Нові парламентські вибори проводити невигідно з економічної, фінансової і політичної точки зору. Краще, очевидно, новий парламент і нова конфігурація не тільки у Верховній Раді, але й в елітах, тому що в новому парламенті будуть і Тігіпко, і Яценюк, можливо, інші учасники президентських перегонів, які показали непогані попередні результати.

Ще один фактор: новий парламент – це і присутність у парламенті як депутата Юлії Тимошенко. Якщо буде нова коаліція у старому парламенті при відставці Юлії Тимошенко, вона не буде мати депутатського мандату і буде змушена управляти своєю фракцією дистанційно. Це дає вже змогу проводити операцію по відшматуванню поступово нестійкої частини фракції БЮТ.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG