Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко вичікує, а регіонали шукають союзників


Київ – За результатами підрахунку 99 відсотка голосів Віктор Янукович випереджає Юлію Тимошенко майже на три відсотки. Якщо прихильники Віктора Януковича впевнено говорять про свою перемогу, то Юлія Тимошенко взяла паузу. Експерти передбачають кілька сценаріїв подальшого розвитку ситуації.

Сьогоднішню прес-конференцію Юлії Тимошенко спочатку відклали, а потім скасували. Один із речників БЮТ віце-спікер Микола Томенко каже, що їх політична сила готова працювати в опозиції. Взята пауза свідчить про те, що в штабі БЮТ визначаються із подальшою стратегією.

«Юлія Тимошенко зараз осмислює варіанти поведінки на майбутнє, – каже політолог Юрій Якименко. – Тобто визнавати результати виборів чи оскаржувати. А якщо оскарження не буде задоволено, то, власне, що робити потім. А друге питання – це політична перспектива. Боротися за крісло прем’єра і збереження коаліції в парламенті, або залишити з власної волі цю посаду і піти в опозицію».

Тим часом, міжнародні спостерігачі заявляють, що учасники президентських виборів повинні визнати їх результати.

За таких умов, вважає заступник секретаря РНБО Дмитро Видрін, для Юлії Тимошенко подальша боротьба є безперспективною. «Я гадаю, що така боротьба завершиться новим явищем в українській політичній історії – пірровою поразкою, – каже він. – Можна просто зазнати поразки і піти в опозицію. А можна отримати піррову поразку – коли втрачаєш ще й політичну репутацію і нішу, яка називається демократична опозиція».

Апетити НУНС навряд чи вдасться задовольнити

Тим часом, у штабі регіоналів кажуть, будуть захищати свою перемогу. Заступник голови штабу Борис Колесніков заявив, що розрив між кандидатами збережеться на рівні 3,5 відсотка.

Однак після перемоги на президентських виборах перед регіоналами постає інша дилема – формування нової більшості у парламенті. Для цього потрібен союз, або з фракцією НУНС, або формування коаліції з учорашніми противниками з БЮТ.

Щодо перспектив формування нової коаліції думки експертів розходяться. Політолог Дмитро Видрін вважає альянс регіоналів і нашоукраїнців майже сформованим, а коаліцію регіонів та бютівців – нереальною.

Натомість депутат-нашоукраїнець Олесь Доній каже, що досягти такої домовленості між НУНС та Партією регіонів буде важко. «Регіоналам невигідні дострокові парламентські вибори. Адже вони можуть отримати перше місце і не отримати коаліцію. Отже, їм треба шукати союзника зараз. Для союзу з НУНС треба йти на поступки: кадрові та ідеологічні», – зазначає Олесь Доній.

За його словами, нашоукраїнці погодяться на таку коаліцію лише за умови призначення свого Прем’єр-міністра. Причому, «Наша Україна» бачить на чолі уряду Юрія Єханурова, а «Народна самооборона» – схиляється до підтримки Сергія Тігіпка. Проте регіонали мають власних претендентів на крісло прем’єра.

У БЮТ про свої подальші плани не кажуть. Сьогодні має відбутися нарада, на якій Юлія Тимошенко та її прихильники визначать свою подальшу стратегію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG