Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії: Франція ще не вирішила, чи продавати «Містраль»


Рішення про можливість продати Росії найсучасніший ударний десантний корабель-вертольотоносець класу «Містраль» Франція ще не ухвалила, і на нього чекають найближчим часом, повідомив заступник міністра оборони Росії.

Як сказав Володимир Поповкін у суботу, тим часом, поки питання ще не вирішене, він не хоче коментувати його.

У п’ятницю посол Франції в Грузії Ерік Фурньє теж заявляв, що уряд його країни ухвалить рішення про продаж корабля після того, як з’ясує цілі, задля яких Москва має намір придбати його.

Напередодні секретар Бюро національної безпеки Польщі Александр Щиґло, який теж перебував у Тбілісі, заявив, що «принципова згода» Франції продати цей корабель Росії, про яку повідомляли понад тиждень тому, «необміркована».

Грузія, а також деякі з країн-членів НАТО, як-то Польща й держави Балтії, висловлювали занепокоєння з приводу планів Франції продати Росії найсучасніший корабель, здатний здійснити потужну десантну операцію.

У пресі широко наводять минулорічну заяву головнокомандувача російського флоту адмірала Володимира Висоцького про те, що наявність на озброєнні кораблів класу «Містраль» у Чорному морі дозволила б Росії завдати поразки Грузії у війні 2008 року «протягом 40 хвилин замість 26 годин».

Росія висловлювала бажання купити у Франції один корабель класу «Містраль» і ліцензію на право власного виробництва ще чотирьох. Пізніше, на початку лютого цього року, Франція повідомила, що дала принципову згоду на продаж Росії одного такого корабля і розглядає російську заявку на купівлю ще трьох.
XS
SM
MD
LG