Доступність посилання

ТОП новини

Замість членства в НАТО – партнерство?


Віктор Янукович з печаткою Президента після складення ним присяги у Верховній Раді України. Київ, 25 лютого 2010 року
Віктор Янукович з печаткою Президента після складення ним присяги у Верховній Раді України. Київ, 25 лютого 2010 року

Київ – «Європейська позаблокова держава» – так бачить Україну новий Президент Віктор Янукович. Саме так він означив зовнішню політику України під час інавгураційної промови в четвер. Серед гостей у Верховній Раді був присутній і заступник помічника генерального секретаря НАТО Роберт Сіммонз. А вже наступного дня Сіммонз розповів журналістам, як Північноатлантичний альянс бачить співпрацю з новим Президентом України.

«Наші двері залишаються відкритими, і союзники будуть дотримуватися Бухарестської заяви, про те, що Україна може стати членом альянсу» – цю фразу під час півгодинної зустрічі з журналістами Роберт Сіммонз повторив щонайменше чотири рази.

Але шлях до членства – це дорога з двостороннім рухом, продовжив він, а для країни, яка хоче приєднатися, – це в першу чергу внутрішньополітичне рішення.

Поза блоками?

Президент Віктор Янукович під час своєї інавгураційної промови в парламенті заявив, що бачить Україну «європейською позаблоковою державою». Це суттєво відрізняється від зовнішньополітичного курсу попереднього Президента Віктора Ющенка, який прагнув вступу в НАТО. Оскільки членство на порядку денному вже не стоїть, то залишається говорити лише про партнерство.

«Слід пам’ятати, що існує чимало нейтральних країн, і вони співпрацюють з альянсом, – зауважив Сіммонз. – Швеція, Фінляндія, Швейцарія, Австрія – це сильні країни, які не є членами, але є партнерами НАТО. Той факт, що країна є позаблоковою, не виключає можливості партнерства».

Роберт Сіммонз вважає, що партнерство між Україною та НАТО – це ширше поняття, і воно не обмежується питанням про приєднання. «Ми вітаємо український внесок в натовських операціях в Афганістані та Косово. Крім цього, робота, яку ми виконали спільно з Міністерством оборони щодо реформ, важлива і для України, і для НАТО. І багато з цих ініціатив ми розпочали, коли Віктор Янукович був Прем’єр-міністром України. (Зараз) ми зосередимося на співпраці», – зауважив помічник генсекретаря НАТО.

На думку високопосадовця із Брюсселя, для співробітництва між Україною та НАТО передбачена ціла низка інструментів у рамках Комісії «Україна – НАТО». Але безпосередньо до роботи обидві сторони візьмуться тоді, коли в Україні закінчиться перехідний період та сформується новий Кабінет Міністрів.

«Вже новий уряд має визначитися, – сказав Роберт Сіммонз, – що означає «позаблоковість», ми ж готові продовжити з ним співпрацю. Але не нам судити, чи позаблоковість – в інтересах України, чи ні».

Зустріч двох лідерів готується

У четвер Президент України Віктор Янукович та Роберт Сіммонз обговорили можливість зустрічі нового керівництва України з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Андерсом Фоґом Расмуссеном. Раніше Расмуссен у своєму вітальному листі Януковичеві наголосив на необхідності проведення якомога швидше спільної зустрічі.

«Я вчора спілкувався з новим Президентом, – розповів Сіммонз, – і він мені підтвердив , що теж виступає за якнайшвидшу організацію цієї зустрічі, проте необхідно виробити графік. Але бажання для проведення цієї зустрічі є».

Роберт Сіммонз підсумовує, що «двері в НАТО залишаються відкритими», і в альянсі вірять, що Україна стане членом НАТО, але процес вступу буде довгим і вимагатиме впровадження різних реформ. Та визначати точну дату вступу – це не найперший пріоритет, запевнив Сіммонз. Найважливіше для Північноатлантичного альянсу – це продовжити співпрацю, яка вигідна і Україні, і НАТО.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG