Доступність посилання

ТОП новини

Перший місяць Президента: Янукович відновлює модель Кучми


Президент Віктор Янукович виступає перед міністрами новосформованого уряду. Київ, 12 березня 2010 року
Президент Віктор Янукович виступає перед міністрами новосформованого уряду. Київ, 12 березня 2010 року

Київ – Перший місяць свого президентства Віктор Янукович присвятив кадровій політиці. За словами експертів, за цей час глава держави вибудував підпорядковану собі вертикаль влади. А ось на те, аби розпочати економічні реформи, часу в Президента не вистачило.

На відміну від свого попередника, Віктор Янукович вибудував модель влади, підпорядковану безпосередньо йому. Протистояння між Президентом та Прем’єр-міністром, яке визначало політичну ситуацію попередні п’ять років, новий глава держави позбувся.

«Фактично, Україна перетворюється на президентсько-парламентську державу, – каже політолог Володимир Фесенко. – Більше того, є вже багато ознак формування режиму особистої влади Віктора Януковича. Поки Янукович не стає «другим Ющенко». Схоже на те, що йому дуже подобається – він скучив за владою».

Колишній заступник голови президентського секретаріату Ігор Попов погоджується з думкою, що тепер головним центром влади стала Адміністрація Президента. «Саме на Банковій сьогодні існує головний центр прийняття політичних рішень у державі, – каже він. – І цей центр – саме в кабінеті Віктора Януковича, а не в якихось інших кабінетах».

Міліція – з Донбасом?

Кадрова політика була в центрі уваги Віктора Януковича. Значну кількість посад у виконавчій владі отримали вихідці з Донбасу. Зокрема, апарат Міністерства внутрішніх справ підсилений кадрами з Донецької області, відзначає Ігор Попов.

На його думку, «силові структури дуже важливі для нової влади: для захисту її інтересів, для контролю над опонентами, можливо».

Натомість радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній стверджує, що із загальної кількості новопризначених керівників обласних управлінь міліції вихідців із Донецького регіону лише 7 відсотків. За його словами, про призначення «недонецьких» майже не згадують, в результаті складається враження про певний дисбаланс у кадрових призначеннях в системі органів внутрішніх справ.

Захопившись кадрами, Президент забув про економіку

Екскрети зазначають, що жодна з політично-фінансових груп, що існують в Партії регіонів не отримала внаслідок нових призначень вирішального впливу, який залишається за Президентом. Побудовою такої системи стримувань і противаг Віктор Янукович дуже нагадує Леоніда Кучму.

«Ззовні формування нового політичного режиму виглядає як така «неокучміська реставрація», – зауважує Володимир Фесенко. – В уряді, наприклад, більше половини міністрів – це люди, які сформувалися, як політики і державні діячі, саме за часів Кучми. І тому можна зробити такий висновок: кадрове ядро нової влади донецьке за походженням, але кучмівське за вихованням».

А ось на втілення своєї передвиборної програми часу в Президента забракло. Зокрема, експерти зазначають, що за місяць перебування при владі Президент не вніс жодного законопроекту соціально-економічного характеру. Крім того, днями Віктор Янукович взяв два місяці на розробку економічної програми. За таких умов реалізація передвиборних обіцянок скоріш за все буде довготривалим процесом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG