Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу доведеться й надалі відмовлятися від передвиборчих обіцянок (європейська преса)


Прага – Шляхом поступок як Росії, так і Заходові, називають оглядачі нинішні дії нової української влади, котра намагається дати раду критичним економічним негараздам у державі, і хоч якось оживити економічну кон'юнктуру. Деякі аналітики вважають, що найближчим часом, мовиться безпосередньо про цей тиждень, Президент Віктор Янукович і його урядова команда мають скласти дав важливих іспити – уникнути подальшої високої, ринкової оплати за російський газ і домовитися із МВФ щодо продовження кредитування українського бюджету в найближчі тижні. Якщо у найближчі дні, як зауважують оглядачі, команді Януковича не вдасться розплутати «газовий вузол» із Росією і домовитися з МВФ, то в Україні не настане своєрідного фінансового передиху, й тут надалі наростатиме суспільна напруга, що відлякуватиме міжнародних інвесторів.

Австрійська «Дер Штандард» інформує про своєрідне відлуння фінансової кризи 2009 року в українському дочірньому відділенні австрійського Райффайзен банку, правління якого вдалося до значного скорочення кількості місцевих філії і, відповідно, скорочення тисяч працівників в Україні. Одна з головних причин збитків цього й інших західних банків на українських теренах – невиплата місцевими платниками довготривалих кредитів. Австрійське видання також зазначає, що із-за значних збитків, насамперед, в Україні, Райффайзен Інтернешнел оголосив про скорочення майже у 5 разів виплати дивідендів акціонерам.

Лондонська «Файненшел Таймз» також інформує, що плани злиття компаній Райффайзен Банку стосуються, насамперед, акціонерів. Газета цитує експертів, котрі наголошують, що труднощі в цього австрійського банку вникли, насамперед, через кредитну неплатоспроможність клієнтів в Україні, де його дочірня структура втратила майже півмільярда євро.

Про критичну ситуацію в українській економіці пише на сторінках «Москоу Таймз» і відомий економіст із американського Інституту Петерсона Андерс Ослунд, який вказує на те, що Україна має проблеми з нарощуванням власного виробництва та хронічно відстає в реалізації необхідних структурних реформ. Ослунд інформує про просування в Україні програми Незалежної міжнародної експертної комісії під назвою «Пропозиції для України: 2010 – час для реформ». Сам автор статті є співголовою цього проекту, який покликаний допомогти Президентові Януковичу подолати економічні труднощі в державі. Ослунд наголошує, що програма для України включає 10 пріоритетів, серед яких газова реформа (підвищення споживчих цін на газ), скорочення бюджетних витрат (насамперед, на соціальні потреби), введення ринку на землю (де зараз діє мораторій Верховної Ради), продовження приватизації, ухвалення прогресивного підприємницького законодавства та інші пріоритети. Ослунд нагадує, що попередні дві хвилі економічних реформ відбувалися в Україні у середині 90-х і на початку 2000-го та супроводжувалися кризовими явищами в економіці держави. Цей експерт також вважає, що нинішня тяжка криза в Україні – це якраз ідеальне тло для ще однієї шокової реформаторської терапії для українців. Але для цього нова влада в Києві має забути на якийсь час про свої передвиборчі обіцянки і вдатися до таких непопулярних кроків, як підвищення споживчих цін на газ із метою ліквідації ганебного субсидування своєрідного енергетичного паразитування українського суспільства, підвищення пенсійного віку громадян і значного скорочення масштабів дострокового виходу громадян на пенсію. Це необхідно тому, що в Україні витрачають на пенсії не менше 16 відсотків ВВП, що удвічі більше аніж у Західній Європі. Ослунд також сподівається, що українська влада здатна під впливом таких реформаторів, як Ірина Акімова і Сергій Тігіпко більше як удвічі скоротити кількість регулюючих приватне підприємництво державних структур. Всі ці життєво важливі для українського господарства зміни, на думку Ослунда, мають відбутися упродовж року. Цей впливовий міжнародний експерт наголошує також, що насамперед три великих міжнародних сили можуть не лише сприяти, а й конкретно допомагати новій українській владі у здійсненні цих вкрай важливих ринкових перетворень, це – Міжнародний валютний фонд, Європейський Союз і Світовий банк. Андерс Ослунд також вважає, що активність Комітету з економічних реформ при Президентові України, який очолює Ірина Акімова, породжує оптимізм щодо втілення у життя згаданих пріоритетних завдань для реформування української економіки.

Російська «Нєзавісімая газета» сумнівається у близькому «газовому прориві» в переговорах між нинішньою українською владою і Кремлем. Газета цитує експертів, котрі вважають, що Росія не зацікавлена в українському газовому консорціумі і не готова дарувати Януковичу «дармове» зниження ціни на газ, як він просить, на одну третину. Тут також йдеться про вірогідні значні економічні поступки української влади Москві, аж до здачі внутрішнього газового ринку, щоб досягнути бажаного перегляду газових контрактів. «Нєзавісімая газета» також вважає, що візит і переговори в Москві міністра енергетики України Юрія Бойка поки-що не дали якихось результатів щодо перегляду газових контрактів.

Тому, мабуть, як повідомляє ще одне російське видання – «Время новостей» – у четвер до Москви приїде глава українського уряду Микола Азаров. А Президент України Віктор Янукович активно обговорює зі своїм міністром закордонних справ Костянтином Грищенком цілу систему поступок Росії, щоб все ж досягнути бажаної ціни на російський газ та потепління у стосунках із Кремлем. Всі ці кроки здійснюються у намаганні підготувати серію важливих проектів угод між Україною і Росією до приїзду в Київ у середині травня президента Росії Дмитра Медведєва.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG