Доступність посилання

ТОП новини

Російський десант у Дагестані


Президент Росії Дмитро Медведєв під час зустрічі з лідерами північнокавказького регіону в столиці Дагестану. Махачкала, 1 квітня 2010 року
Президент Росії Дмитро Медведєв під час зустрічі з лідерами північнокавказького регіону в столиці Дагестану. Махачкала, 1 квітня 2010 року

Прага – Російський президент Дмитро Медведєв заявляє, що Росія мусить знищити всіх, хто був причетний до терактів, що сталися в московському метро та в Дагестані цими днями.

Першого квітня в столиці Дагестану Махачкалі Медведєв провів спеціальне засідання з керівниками північнокавказьких республік. Цей не планований візит до Махачкали відбувся одразу після того, як днем раніше в інтернеті появилося відео чеченського повстанського лідера Доку Умарова, в якому він бере на себе відповідальність за теракти в московському метрополітені 29 березня, внаслідок чого загинуло 39 осіб.

А 31 березня бойовики-смертники вбили 12 осіб у місті Кізляр у Дагестані.

Використовуючи лексику, більш притаманну його попередникові Володимирові Путіну, який свого часу говорив, що терористів треба «мочити в нужниках», Дмитро Медведєв пообіцяв, що російські правоохоронці все ж таки знайдуть усіх повстанців-терористів і їх покарають. «Останнім часом нам все ж таки дещо вдалося у боротьбі з тероризмом. Вдалося відкрутити голови найодіознішим бандитам. Але бачимо, цього мало. У будь якому разі, настане час і ми їх всіх знайдемо і всіх покараємо», – заявив Медведєв.

Президент Росії визнав, що були певні успіхи в боротьбі з бойовиками, як наприклад вбивство Саїда Бурятського на початку березня цього року. Справжнє ім’я Бурятського – Олександр Тіхоміров, його вважали відповідальним за напад на московсько-петербурзький поїзд «Невський експрес», де загинуло 26 осіб.

Кров за кров?

Відео, в якому чеченський командир Доку Умаров бере відповідальність за теракти, появилося вчора на ісламських сайтах. Умаров стверджує, що останні атаки були відповіддю на вбивство чеченських цивільних осіб, яке скоїли російські правоохоронці в лютому. Тоді групу чеченських селян, які збирали черемшу на чеченсько-інгушському кордоні, розстріляла російська міліція та загони безпеки. У відео, яке буцімто було записане в день московських вибухів, Умаров попереджає, що таких атак буде все більше.

Отож, хто ж він, цей Доку Умаров?

Доку Умаров під час відеозвернення, що було оприлюднене в інтернеті 31 березня
Умаров досвідчений ветеран чеченських воєн. 2005 року в інтерв’ю Радіо Свобода Умаров розповів, коли спалахнула перша російсько чеченська війна, він був у Москві, але як патріот своєї батьківщини, він вважав своїм обов'язком повернутися до Чечні і взяти в руки зброю.

Від рядового бойовика він піднісся до рівня командира, сьогодні він керує цілою мережею повстанських груп на північному Кавказі. Умаров воював у першій чеченській війні 1994-1996 років, у другому воєнному конфлікті в 1999-2000 роках Умаров був командиром чеченського південно-західного фронту. Він має репутацію здібного та відважного командира. Кілька разів був тяжко поранений, пережив серйозні операції. 2005 року, наступивши на міну, довго кульгав. 2006 року знову був поранений.

2005 року чеченські правоохоронці затримали батька, дружину та маленького сина Умарова. Дружину та сина згодом відпустили. 2007 року появилися повідомлення про смерть його батька за нез’ясованих обставин.

До 2005 року Умаров категорично висловлювався проти тероризму. «Якщо ми вдамося до таких методів, ніхто з нас не збереже своє людське обличчя», – сказав він Радіо Свобода. Умаров засудив захоплення школи бойовиками в Беслані.

Умаров обіцяє знищити російську присутність на північному Кавказі

Однак, останнім часом погляди Доку Умарова змінилися. Колись він відкидав тероризм як спосіб боротьби, однак зараз Умаров заявляє, що тероризм є легітимною зброєю у відповідь на незаконні репресії, які чинить Росія проти чеченського населення.

Він відкинув мету чеченської незалежності і підхопив іншу ідею – незалежну ісламську державу, до якої б входять значні території північного Кавказу, південної Росії та Поволжя.

Умаров категорично відхиляє будь-яку можливість переговорів із Росією. В різних відеозверненнях, котрі демонстрували низка радикальних ісламських сайтів, Умаров обіцяє знищити російську присутність на північному Кавказі. В лютому Умаров зарікся «визволити» не лише південний Кавказ а й Краснодарський край, Астрахань та Поволжя.

Раніше, у 2009 році Умаров оголосив відновлення батальйону смертників, який свого часу зорганізував чеченський командир Шаміль Басаєв. Тоді Доку Умаров обіцяв «рік наступальних дій» проти Росії.

Мішенню його бойовиків будуть не лише російська міліція та військові, а й також транспорт та громадська інфраструктура, попереджав Умаров. Його бойовики взяли на себе відповідальність за підрив Саяно-Шушенської гідроелектростанції в листопаді минулого року, а пізніше, за напад на «Невський експрес», де загинуло 27 осіб. У грудні минулого року Умаров заявив, що «Невський експрес», це лише початок. Російські правоохоронці визнали, що «Невський експрес», це була робота чеченців, однак, вибух на гідроелектростанції стався через технічні причини.

Умаров відкидає всі звинувачення в тероризмі. Ïх висувають люди, які ніколи не визнали вину російського прем’єра Володимира Путіна у вбивстві тисяч чеченських цивільних, каже він.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG