Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко чинить тиск на Конституційний Суд – Лавринович


Міністр юстиції вважає, що лідер Блоку Юлії Тимошенко чинить тиск на суддів Конституційного Суду перед їхнім вердиктом щодо правомірності чи неправомірності нинішньої коаліції.

Юлія Тимошенко не має права на такий тиск, наголосив Олександр Лавринович у своїй заяві.

Крім того, слова Тимошенко, якими вона дала зрозуміти, що знає можливе рішення Конституційного Суду, свідчить, що вона отримує інформацію з закритих процедур Суду в незаконний спосіб, додав Лавринович.

Міністр запевнив конституційних суддів, що попри погрози лідера БЮТ про їхнє звільнення вони можуть працювати спокійно й ухвалювати незалежні і об’єктивні рішення.

Раніше сьогодні Юлія Тимошенко заявила, що БЮТ домагатиметься відставки тих суддів Конституційного Суду, які проголосують за рішення про конституційність нинішньої коаліції, створеної і з фракцій, і з окремих депутатів.

Вона назвала таке можливе рішення неправомірним і при цьому заявила без посилань на джерела, що з 18 суддів Конституційного Суду тільки 7, за її словами, залишилися на позиції закону й не піддаються на тиск влади, а решта ж нібито готова визнати нинішню коаліцію законною.

Конституційний Суд нині розглядає справу про відповідність Конституції нинішньої парламентської коаліції, створеної з фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина, Комуністичної партії, а також із окремих депутатів – членів фракцій НУНС і БЮТ та позафракційних.

Норма про коаліцію як об’єднання і депутатських фракцій, і окремих депутатів запроваджена законом, який на початку березня вніс зміни до регламенту Верховної Ради. Водночас Конституція передбачає, що коаліція може складатися тільки з фракцій.

Той самий Конституційний Суд 2008 року вже підтверджував це й уточнював, що до складу коаліції можуть входити тільки депутати, які є членами коаліційних фракцій.

Цього разу в коаліції очікують на рішення протилежного змісту або принаймні таке, яке б дало можливість не вважати її нелегітимною.
XS
SM
MD
LG