Доступність посилання

ТОП новини

Ванникова: на «Першому національному» почалася русифікація


Речник лідера партії «Наша Україна», колишнього Президента Віктора Ющенка Ірина Ванникова переконана, що рішення нового керівництва «Першого національного» телеканалу припинити практику перекладу на українську мову російськомовних синхронів у новинах – це початок русифікації каналу.

Ці кроки суперечать Конституції і законам України, мовиться в її заяві, яку оприлюднила прес-служба «Нашої України».

За її словами, наміри припинити практику перекладу українською російськомовних синхронів у новинах суперечить світовій практиці функціонування державних каналів у країнах, де конституційно закріплена єдина державна мова.

Така практика є однією з форм виконання вимог першого абзацу статті 10 чинної Конституції України, відповідно до якої держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Ця правова позиція підтверджена й у рішенні Конституційного Суду України, згідно з яким застосування української мови є обов’язковим для державної сфери на всій території України, нагадує Ванникова.

Вона вважає, що такий прецедент небезпечний започаткуванням тенденції ігнорування Конституції і законів України, продовження постколоніального статусу України.

Подібні дії, на її думку, – не що інше, як перевірка реакції суспільства на наступні кроки щодо згортання підтримки української мови у засобах масової інформації – якраз тоді, коли вони вже сприйматимуться суспільством як «належне».

Ірина Ванникова вважає, що нове керівництво України, задобрюючи у такий спосіб Кремль, розраховувало отримати від цього якість дивіденди. Але, «на відміну від українського, російське керівництво інтересами своєї держави не торгує», заявила речниця Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG