Доступність посилання

ТОП новини

Президенти США і Росії підписали новий Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь


Президент США Барак Обама (ліворуч) зі своєїм російським колегою Дмитром Медведєвим на прес-конференції після підписання Договору про скорочення стратегічного ядерного озброєння. Прага, 8 квітня 2010 року
Президент США Барак Обама (ліворуч) зі своєїм російським колегою Дмитром Медведєвим на прес-конференції після підписання Договору про скорочення стратегічного ядерного озброєння. Прага, 8 квітня 2010 року

Прага – Президенти США і Росії, Барак Обама і Дмитро Медведєв, підписали в четвер у Празі новий Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Зустріч лідерів двох найсильніших держав світу привернув до чеської столиці неабияку увагу. Празьку подію вже нині відносять до визначальних для подальшого розвитку політики співпраці й порозуміння заради збереження миру.

Угодою про довіру назвали празькі журналісти підписаний Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Важлива, вирішальна, надзвичайно позитивна – так характеризують подію політичні аналітики в різних кутках світу. Пройшовши непростий шлях у пошуках порозуміння, США і Росія вибрали політику перезавантаження відносин, щоб врешті дійти до найголовнішого – підписання нового Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Здається, світ може передихнути, бо ж дві найбільші ядерні потуги, які володіють 95-ма відсотками світового ядерного арсеналу, надіслали виразний сигнал, передусім до менших ядерних держав про реальну можливість регулювання озброєнь у бік їх скорочення.

Про світ без ядерної зброї, як про свою головну мету заявив рік тому у Празі Барак Обама. І нині довів, що з цього шляху не зійде, яким би складним він не був.

«Прагнення бачити світ без ядерної зброї не буде досягнуте в близькому майбутньому, – сказав президент США. – Але, щоб дійти до мети, потрібний докладний план: зупинити гонку цих озброєнь; забезпечити, щоб цей вразливий ядерний матеріал не дістався до рук терористів; скоротити ядерний арсенал. Головною частиною цих зусиль були переговори з Росією щодо нового Договору про скорочення озброєнь».

Договір діятиме 10 років після того, як його ратифікують

Нова Угода між США і Росією зобов’язує обидві держави скоротити число своїх боєголовок на 1500 одиниць, що на 30 відсотків нижче ліміту, встановленого попереднім Договором, термін чинності якого закінчився в грудні минулого року.

Американсько-російські переговори були складними, але Договір вартий цих зусиль, оскільки відкрив реальний шлях до поглиблення діалогу між двома країнами. На цьому, зокрема, наголосив на саміті в Празі президент Росії Дмитро Медведєв.

«Ми маємо документ, який повною мірою витримує баланс інтересів Росії й Сполучених Штатів Америки. Головне, що тут немає тих, хто виграв, ні тих, хто програв. Це так звана ситуація, коли виграють усі», – зауважив Медведєв.

Новий Договір про скорочення стратегічних ядерних озброєнь буде чинним протягом 10 років від часу, коли його ратифікують обидві сторони. Обама й Медведєв обіцяли в Празі без зволікань передати новий документ для ратифікації. Тепер його доля в руках Сенату США і Державної думи Росії.

Після підписання Договору російський президент Дмитро Медведєв відбув до Москви, а Барак Обама затримується у Празі до п’ятниці. В його програмі ще переговори з лідерами 11 країн Центральної Європи, Балкан і Балтії, аби запевнити їх, що підписання нової Угоди з Росією не вплине на відносини США з країнами цього європейського регіону.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG