Доступність посилання

ТОП новини

Янукович боїться їхати до Львова і сприяє встановленню пам’ятників Сталіна (європейська преса)


Прага – У європейській пресі відзначають нові явища у політичному житті України: Віктор Янукович боїться їхати до Львова і послав туди для презентації нового глави облдержадміністрації віце-прем’єра з аграрного комплексу Віктора Слауту; за нового Президента в Україні стало вільним відновлення пам’ятників Сталіну. Також, за словами низки міжнародних спостерігачі, за Януковича розпочався системний наступ на свободу преси в Україні.

Польська «Жечпосполіта» запитує, чому Президент України боїться їхати до Львова? Видання інформує, що Віктор Янукович вже запланував було поїздку до західної столиці України, де мав представити нового главу облдержадміністрації – столичного лідера Партії регіонів і мільйонера – Василя Горбаля. Однак раптом Президент змінив плани, і в Києві, як пише «Жечпосполіта», пояснюють це необхідністю підготовки Януковича до зустрічі з президентом Росії у середу в Харкові... А 39-річного мільйонера, як пише преса, учасника багатьох інтрижок із актрисами, в найближчі дні у Львові репрезентуватиме віце-прем’єр, аграрник Віктор Слаута... Польська газета відзначає, що Янукович відкладав свій приїзд до Львова вже двічі... Можливо, як цитує газета експертів, Президент боїться масових протестів у Львові за свою проросійську позицію і призначення міністром освіти українофоба Табачинка, котрий львів’ян і за українців не вважає. «Жечпосполіта» цитує депутата парламенту Андрія Парубія, котрий жалкує, що новий Президент «не може приїхати до будь-якої області у своїй державі, бо боїться своїх же громадян».

Чеський часопис «Респект» запитує, що спільного між Сталіним і свободою? Бо, як зауважує автор статті Петра Прохазкова, епідемія відновлення пам’яті Сталіну перекинулася з Росії вже й до України... Судячи з реакції віце-прем’єра уряду України з гуманітарних питань Володимира Семиноженка, який заявив, що ніхто не буде забороняти у відновленню пам’ятників Сталіну в України, що не лише комуністи, але й нова влада Януковича за відновлення пам’яті про диктатора і вбивцю цілих народів... Адже, як цитує Прохазкова, «Семиноженко наголошує, що тепер, із обранням Віктора Януковича, в Україні панує свобода думок і визнань»...

«Москоу Таймз» публікує реакції міжнародних спостерігачів на те, що в Україні з обранням Президентом Віктора Януковича «згортається свобода преси». Про це заявляють представники західної (Париж) правозахисної організації «Репортери без кордонів»... У заяві йдеться про почастішання випадків фізичних розправ над журналістами в Україні, а також висловлюється занепокоєння розформуванням національної комісії зі свободи слова і передачі її функції одному із заступників адміністрації Януковича – Анні Герман... «Репортери без кордонів» заявляють, що позитивна тенденція розвитку свободи преси в Україні з обранням Віктора Януковича змінилася на тенденцію обмеження свободи слова в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG