Доступність посилання

ТОП новини

Молотом по світовому коктейлю


Мапа розподілу Польщі між союзниками, нацистською Німеччиною і СРСР
Мапа розподілу Польщі між союзниками, нацистською Німеччиною і СРСР

Київ – Усі жертви Другої світової війни – на совісті США та Європи, які своїм невтручанням, а то й прямою підтримкою, дозволили зміцнитися німецькому нацизмові. Не Сталін і СРСР винні у тому, що довелося підписати пакт Молотова-Ріббентропа, – у Росії просто «не залишалося інших вигідних варіантів убезпечити власні національні інтереси». До того ж Західна Україна і Західна Білорусь і так були «споконвічно російськими територіями». Це майже дослівні тези фільму «Коктейль Молотова», презентованого у Києві Посольством Російської Федерації в Україні.

Фільм «Коктейль Молотова» створений Асоціацією «Наше кіно» на замовлення «Телекомпанії НТВ» у 2009 році. Цей фільм є другим серед тих, які представляє Посольство Росії в Україні й демонструє у Російському центрі науки і культури в Києві у рамках проекту «Велика Вітчизняна – таємне і явне». Автором проекту є радник-посланець Посольства Всеволод Лоскутов.

Першим показали фільм «Чи міг Сталін зупинити Гітлера?», а третім анонсовано документальну картину – «Таємниці секретних протоколів».

Мета проекту – дати відповідь Парламентській асамблеї ОБСЄ. Ось як про це написано на сайті Російського культурного центру при МЗС Росії: «…у липні 2009 року виїзна сесія Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва у Європі ухвалює резолюцію, в якій гітлерівська Німеччина і Радянський Союз у рівній мірі звинувачуються в геноциді, і в тому, що Німеччина і Радянський Союз фактично розв’язали Другу світову війну, підписавши пакт Ріббентропа-Молотова. Крім подиву, виникає безліч питань. Як? Чому? Хіба це Радянський Союз бомбив Англію, Францію, Бельгію, Норвегію, Данію, Голландію, Югославію, Грецію та інші країни? Хіба Радянський Союз захопив всю Європу і побудував там концтабори, в яких загинуло майже 8 мільйонів людей? Звідки ж така резолюція? Може, Європа просто забула про неодноразові радянські пропозиції про створення системи колективної безпеки і антигітлерівської коаліції?»

«Коктейль Молотова» звинувачує

Сталін не прагнув війни. СРСР не мав і не міг мати агресивних планів, адже фінська військова кампанія продемонструвала повну неготовність Червоної армії до війни. Червона армія була технічно відсталою і не мала професійних кадрів. Причому поряд із думкою про те, що саме репресії знекровили армію, існує інша позиція – «це Тухачевський довів армію до того, що вона не могла протистояти крихітній Фінляндії, і Сталін вчасно його позбувся».

Сталін наполегливо намагався домовитися з Заходом і вберегти СРСР від атаки німецького нацизму. Але США, як і в Першій світовій війні, «прагнули встановити своє світове панування», а «розвинуті країни Заходу надто довго дозволяли Гітлерові нарощувати силу, сподіваючись, що з його допомогою вдасться уникнути комуністичної загрози з боку Радянського Союзу». Врешті-решт, керівництво СРСР «втомилося вести пусті переговори».

Остання можливість запобігти початкові Другої світової війни провалилась. Пусковим фактором стала «відмова Польщі пропустити через свою територію радянські війська в разі нападу Німеччини. Польща так ненавиділа велику Росію, частиною якої вона ж сама була довгий час, що схоже була готова завдати шкоди самій собі, тільки б насолити нам».

Захід сам долив «дві частини бензину» до «мастила» міжнародної ситуації літа 1939 року, що і дало разом вибухову суміш – «Коктейль Молотова», який і підпалив світ.

«Якби Англія і Франція діяли рішуче і у 1939 році завдали б удару з західного кордону, то надалі розвиток подій міг би піти за зовсім іншим сценарієм…»

А так у СРСР не залишилося жодних інших можливостей «убезпечити власні національні інтереси», як підписати з Німеччиною пакт Молотова-Ріббентропа.

Але нічого екстраординарного не сталося. Домовленість про розподіл впливу над третіми країнами і навіть захоплення їхніх територій, звісно, не дуже гарна річ. «Але хіба велика політика колись блищала красою й чистотою?!»

До того ж лише після того, як Польща повністю впала під натиском Гітлера, СРСР приєднав Західну Україну і Західну Білорусь. А ці землі, як каже у фільмі один із експертів, політолог Сергій Брезкун (Кремльов), «і так були споконвічно нашими російськими територіями, включеними до складу етнічної Росії навіть по лінії Керзона».

І взагалі, «в певних колах поширена думка, що якби Сталін і Гітлер домовилися серйозно, то тепер світ був би зовсім іншим. У ньому б не було того, що так не подобається багатьом, – панування долара та Америки».

Висновки після перегляду

1. Сталін не винуватий.

2. «Ми» – росіяни, «наша країна» – Російська імперія, яку розвалили більшовики.

3. Розв’язати третю світову війну хоче той, хто прагне світового панування.

Запитання: А хто хоче світового панування?!.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG