Доступність посилання

ТОП новини

Європейська допомога українським дітям з синдромом Дауна та аутизмом


Одна з робіт на виставці фотографій дітей із синдромом Дауна у Луганській області, 2009 рік
Одна з робіт на виставці фотографій дітей із синдромом Дауна у Луганській області, 2009 рік

Київ – Понад 70 тисяч гривень зібрали французькі, польські, українські фінансисти і бізнесмени для відкриття в Києві центру для обдарованих дітей із синдромом Дауна та аутизмом, а також центру розвитку дітей з синдромом Дауна. Обидва центри – це майстерні для розвитку дітей з особливими потребами у царині малювання, танцю, співу і народних ремесел; це також місця, де вони спілкуватимуться поміж собою і зі світом «звичайних людей». Це – одна з акцій Європейської програми соціальної відповідальності бізнесу, яку здійснюють в Україні меценати, благодійні організації, європейські компанії.

Найстрашніші у своєму житті слова Тетяна Михайленко почула у пологовому будинку від лікарки. «З того моменту, як народилась дитина, лікарі кажуть: «Залиште її, прийдете іншим разом за кращою! Це таке щось браковане у вас народилось»… Це те, що перше чують наші батьки», – зауважує Тетяна Михайленко.

А маленький Левко, який народився із синдромом Дауна, усупереч прогнозам лікарів, завдяки батьківській турботі, цілком комфортно почувається у незатишному насправді світі – у світі, де не визнають таких, як він.

Тетяна Михайленко розповідає, що в Україні захистити права дітей із синдромом Дауна вдалося, лише створивши Всеукраїнську благодійну асоціацію «ДаунСиндром». «Якось знайшлася група людей, група батьків, які віднеслись до цього як до серйозної роботи, які були готові у це вкладати свій час, свої зусилля, резерви», – каже вона.

До батьків приєднались і міжнародні ділові кола: у рамках Європейської програми соціальної відповідальності бізнесу, французькі банкіри та їхні колеги з Польщі і Нідерландів зібрали кошти на відкриття центрів розвитку для дітей із синдромом Дауна та аутизмом. Вікторія Тіссо – ініціаторка цієї акції – пояснила, що завдяки створенню таких центрів для дітей з особливими потребами створюються умови для спілкування поміж собою. Крім того, з ними працюватимуть досвідчені психологи і педагоги – як це робиться у багатьох країнах Євросоюзу.

«Коли ми здійснювали наш проект, – пригадує Вікторії Тіссо, – у київських філіалах європейських банків поставили скриньки, куди усі бажаючі кидали монетки. Хтось кинув одну-копійки, хтось 40 копійок. А вийшла доволі велика сума, якої вистачить на облаштування центрів на допомогу дітям із Даун-синдромом».

Для «дітей сонця»

У Центрі Всеукраїнської асоціації «ДаунСиндром» працюватимуть досвідчені українські, французькі лікарі та психологи, які поділяться досвідом країн Євросоюзу у вихованні та адоптації до нормального життя діточок із синдромом Дауна.

А майбутній «Центр мистецтв» забезпечить безкоштовне стаціонарне навчання для двохсот дітей-сиріт із особливими потребами, та заочне (дистанційне) навчання для тисячі діточок з інших куточків України.

До речі: дітей із синдромом Дауна у світі називають «дітьми сонця», серед них чимало талановитих письменників та акторів. У Франції та Нідерландах працюють театри і творчі майстерні для людей з особливими потребами. У Польщі, країнах Балтії ці діти навчаються у спеціальних центрах розвитку. Про подібне в Україні можна лише мріяти, каже Тетяна Михайленко, але створення центрів можна вважати першим кроком на довгому шляху адоптації людей із синдромом Дауна в українське суспільство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG