Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив за основу податковi поправки уряду


Верховна Рада України у вiвторок ухвалила в першому читаннi законопроект, яким уряд пропонує внести поправки до низки законiв про оподаткування для одержання додатково до держбюджету 16,2 мільярда гривень щорiчно.

Народнi депутати також 242 голосами за необхiдних 226 проголосували за скорочену процедуру пiдготовки законопроекту до другого читання.

Спiкер Володимир Литвин повiдомив, що законопроект планується розглянути для ухвалення в цiлому вже наступного пленарного тижня i закликав парламентарiв якнайшвидше подати свої зауваження.

Голова профiльного парламентського комiтету Сергiй Терьохiн повiдомив, що до законопроекту вже направили зауваження на 18 сторiнках, а пiдготовлена порiвняльна таблиця налiчує 70 сторiнок. За його словами, найбiльше зауважень подав депутат вiд Партiї регiонiв, голова Української союзу промисловцiв i пiдприємцiв Анатолiй Кiнах.

Терьохін розкритикував пiдготовлений Кабiнетом Мiнiстрiв документ, хоча наголосив, що члени коалiцiї, якi є бiльшiстю в комiтетi пiдтримали ухвалення законопроекту в першому читаннi.

«Якщо говорити полiтично цинiчно, то для опозицiї було б найкращим – ухвалення його (законопроекту) без правок, а потiм мiсяць зачекати», – заявив Терьохiн, виступаючи проти пiдготовки документа до другого читання за скороченою процедурою, однак до його думки бiльшiсть не прислухалася.

Основна критика законопроекту, що пролунала з трибуни, полягала в рiзкому збiльшеннi акцизiв, що може призвести до скорочення легального виробництва, зростання чорного ринку та контрабанди; посилення повноважень податкових органiв i втручання їх у трудовi вiдносини; пiдвищення податкового тиску на бiзнес i, особливо, банки та запровадження електронного реєстру податкових накладних.

Зі свого боку, мiнiстр фiнансiв Федiр Ярошенко наголосив, що ухвалення законопроекту не має привести до зростання роздрiбних цiн. За його словами, додатковi ресурси будуть спрямовані, значною мiрою, на розвиток реального сектора, а новi ставки акцизiв не перевищуватимуть їх значення в сусiднiх країнах.

Представники коалiцiї також заявили, що Мiнфiн готовий прислухатися до багатьох зауважень до документа, зокрема, значною мiрою вiдмовитися вiд пропозицiї надiлення податкових органiв функцiями контролю за трудовим законодавством.
XS
SM
MD
LG