Доступність посилання

ТОП новини

Нові угоди з Росією: опозиція підозрює, що найважливіше від неї приховують


Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв
Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв

Київ – Україна та Росія планують укласти п’ять угод про співпрацю та делімітацію державного кордону, а нових угод у галузі енергетики під час візиту в Україну російського президента укладати не планується. Про це в середу в парламенті заявив перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв. Однак представники коаліції та опозиції зробили з викладеної урядовцем інформації різні висновки.

«Перший – проект угоди між Україною і Російською Федерацією про демаркацію українсько-російського державного кордону, – сказав із трибуни Верховної Ради перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. – Друге – проект угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері використання і розвитку навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС. Третє – проект угоди про міжбанківську співпрацю… Проект угоди між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки Росії про першочергові заходи щодо розвитку науково-освітньої співпраці на 2010-12 роки. І п’яте – проект програми співпраці між Міністерством культури і туризму України та Міністерством культури Російської Федерації на 2010-14 роки».

Опозиція ініціювала заслухати урядовий звіт з огляду на інформацію про підготовку нерівноправних угод про співпрацю в енергетичній сфері. Проте Андрій Клюєв запевнив парламентарів, що угод в енергетичній сфері під час запланованого візиту президента Росії підписувати не планують.

«Що стосується сфери енергетики, то ці угоди опрацьовуються і вони не підписуватимуться 17–18 травня», – запевнив урядовець.

Чи підіб’є Медведєв Януковича «на експромт»?


Проте, попри запевнення урядовця, опозиція залишилася звітом незадоволена.

«Мене мало що задовольнило, – каже голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. – Я з повагою ставлюся до першого віце-прем’єра, але не почув змістовних відповідей по більшості питань. Наприклад, щодо науково-освітньої угоди, яку планують підписати, або детальної відповіді в питаннях атомної енергетики та газотранспортної системи. Я вірю тільки в те, що теперішня влада візьме «під козирьок» після будь-якого експромту російської делегації».

Голова тіньового уряду депутат-б’ютівець Сергій Соболєв висловив припущення, що віце-прем’єр розповів далеко не про все.

«У нас закрадається велика підозра, що це є окозамилювання, – прокоментував він звіт урядовця. – І не має стосунку до тих глобальних переговорів які ідуть по здачі українських інтересів між Президентами Януковичем і Медведєвим та прем’єрами Путіним і Азаровим».

Комуністи обурені, що опозиція не зважає на Росію

Натомість фракція КПУ була невдоволена активністю опозиції. Це, на думку депутата-комуніста Миколи Кравченка, може не сподобатися російській стороні.

«Ми виявили слабкість як коаліція, пішовши на догоду націонал-патріотам, яким дали сьогодні можливість потоптатися по Росії, – заявив він. – Єдиний позитивний момент – це те, що Росія нарешті побачила тупу ущербність націонал-патріотів».

Спікер Володимир Литвин у цілому позитивно оцінив представлену урядом інформацію та депутатське обговорення питання і закликав парламентарів із довірою ставитися до офіційно наданих урядом даних. Представники опозиції заявили, що проти укладання представлених угод не протестуватимуть. Утім, пообіцяли переглянути своє рішення, якщо влада вдасться до експромтів та підписання незапланованих угод.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG