Доступність посилання

ТОП новини

Росія збирає скальпи, включно з українськими (світова преса)


Прага – Впливові видання на Заході сьогодні порушують тему російського реваншу над низкою так званих «кольорових революції» у пострадянських сусідів Росії. Йдеться навіть про так звану «російську відповідь» сьогодні і повернення втрачених раніше Москвою позиції у своєму близькому зарубіжжі – Киргизстані, Україні. Мовиться і про підготовку Кремлем нових можливих реваншів. Газети до того ж багато пишуть про відновлення і вірогідне розширення російської військової присутності на Чорному морі. Оглядачі також аналізують перспективи нових кримінальних справ Генпрокуратури у Києві проти одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко.

Впливовий американський часопис «Ньюзвік» стверджує, що «Росія, нарешті, компенсує втрачене на пострадянському просторі». «Лише цього року Росія зібрала два скальпи: українського Президента Віктора Ющенка і киргизького Курманбека Бакієва. Обидва були вигнані більш дружніми до Москви претендентами на владу», – мовиться у статті. Американське видання також вважає, що під час лютневих президентських виборів в Україні і хаотичного квітневого перевороту в Бішкеку «Москва напевно відіграла ключову роль». Ці успіхи надихнули Кремль, як наголошує «Ньюзвік», на підтримку нових змін режимів у російському «близькому зарубіжжі». Йдеться, насамперед, про Грузію та «втому Кремля від Лукашенка в Мінську».

Польська газета «Жечпосполіта» вмістила на своїх шпальтах на кінець тижня великий матеріал про можливе повернення російських військових чорноморських баз на всій ширині акваторії Чорного моря, включно з Миколаєвом, Одесою, дельтою Дунаю. Йдеться також про можливе відновлення російської бази підводних човнів у Балаклаві, що поблизу українського Севастополя. «Жечпосполіта» цитує британського військового експерта Алістера Камерона, який переконаний, що Росія прагне сьогодні скористатися новою ситуацією з безпекою у Європі, потіснити НАТО й підвищити свою роль на міжнародній арені. Камерон також зауважує, що ймовірність таких дій Росії, як у Грузії, по сусідству з новими членами НАТО має бути врахована альянсом на майбутнє. «Чи НАТО враховує це, побачимо на сесії альянсу в Лісабоні під кінець цього року. Тут мали б бути ухвалені певні рішення на рахунок цього»,– прогнозує британський аналітик.

Чеська «Днесь» наголошує, що російський енергетичний монополіст «Газпром» «не бажає, щоб до планів поглинання українського «Нафтогазу» залучати європейські фірми». Хоча й український Президент пропонував залучити до цього можливого процесу й компанії з ЄС, «Москва, однак, таку пропозицію відкинула», про що заявив у четвер глава «Газпрому» Олексій Міллер. Чеське видання вважає також, що злиття двох газових компанії, української і російської, дозволить Москві взяти під контроль українську транзитну газотранспортну систему, яка забезпечує транзит російського газу до Європи.

Брюссельське видання EUobserver вважає, що заява ЄС від 12 травня про відмову від змагання з Росією щодо впливу Європи на її східних сусідів (за програмою «Східного партнерства») є нічим іншим, як підтвердженням нової наступальної стратегії Кремля, коли він, спираючись, на дружні в ЄС країни (Німеччину, Францію, Італію, Іспанію), буде зміцнювати свої стратегічні позиції не лише у своїх сусідів, а й у Європі в цілому.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» не лише аналізує відкриття українською Генпрокуратурою нового кримінального провадження щодо одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко, а й наголошує, що, «за оцінками міжнародних спостерігачів, в Україні визріває загальне погіршення ситуації з демократією». Газета вважає, що нинішній Президент Віктор Янукович, який сам вийшов «із авторитарно-продажної шинелі Кучми», «дуже різко вчепився до керма держави». Тут також ідеться про явні порушення командою Януковича української Конституції, коли починалося формування так званої коаліційної більшості нового Президента у Верховній Раді, «яке суперечить основному законові держави». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» попереджає, що «не можна відкидати підозр і побоювань, що політик з такими підходами, як Янукович, може спокуситися на дії, котрі далекі від чисто політичних засобів». «Однак, – як наголошує це впливове швейцарське видання, це зовсім не означає, що Тимошенко не має що приховувати. Вона також важко визначальна постать, яка пройшла горнило газового бізнесу і його багатств, що звичайно породжує конкретні запитання». Тимошенко, як резюмує «Нойє Цюрхер Цайтунґ», воювала з кланом олігархів довкола Кучми та Януковича давно і «важко однозначно оцінювати, чого більше у юридичних кроках прокуратури проти неї – кримінально-правових чи політичних моментів».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG