Доступність посилання

ТОП новини

Свято Героїв не стало всеукраїнським


Ветеран УПА під час святкування Дня героїв у Львові, 24 травня 2010 року
Ветеран УПА під час святкування Дня героїв у Львові, 24 травня 2010 року

Львів – На Львівщині відзначили Свято Героїв. Це день вшанування всіх українців, які присвятили своє життя боротьбі за незалежність держави. Це свято не стало всеукраїнським, хоча його відродили на початку 90-х, а історія сягає майже 70 років.

Сьогодні на Львівщині перепоховали двох вояків УПА. Більше 60 років пролежали у землі, на території приватної садиби, брати Михайло та Іван Карбачi. Вони загинули у січні 1946 року під час облави на криївку, у якій переховувались від НКВС. Мати поховала синів біля хати в селі Гринів Пустомитівського району. Товариство «Пам’ять» провело ексгумацію останків братів, і їх урочисто перепоховали на цвинтарі в рідному селі Гринів.

Кожен, хто захищав свою землю, є героєм, наголосив у розмові з Радіо Свобода Андрій Коцур, який три роки воював за незалежність України, двічі бачив головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

«Український народ увесь герой, ті, хто захищав свою землю. Я воював три роки під час німецької окупації. Я виконував обов’язок, захищав народ від німецьких окупантів, які нищили українців, поляків, євреїв. Але я себе не вважаю героєм», – каже Коцур.

Голова Львівської ОДА проігнорував Свято Героїв

Львівські школярі змагались у виступах
Свято Героїв започатковане у 1941 році Організацією Українських Націоналістів. Другий Великий Збір ОУН встановив і дату 23 травня. Адже у травні загинув засновник і Провідник ОУН, полковник Євген Коновалець, ідеолог державної самостійності України Микола Міхновський, керівник української національно-визвольної боротьби 1917-1921 роках Симон Петлюра. Метою свята було вшанування пам’яті українських героїв і водночас відродження в українців героїчного духу. Тому завжди в ньому брала участь молодь. Як і сьогодні у Львові, переважно молоді люди у вишиванках і військових одностроях крокували у багатотисячній ході «Український марш». Серед інших зустріла учнів Львівської академічної гімназії.

«Для мене гордо брати участь у цьому параді, ми показуємо свою гімназію, яка шанує українських героїв. Герої – це люди, які інтереси нації ставлять вище власних», – почула я від одного з учнів.

Заходи з нагоди Дня Героїв проігнорував голова Львівської обласної адміністрації, регіонал Василь Горбаль, який вшановував ветеранів 9 травня з георгієвською стрічкою на грудях. Цей факт викликав обурення місцевих політиків.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG