Доступність посилання

ТОП новини

Перевірка здоров’я школярів


Обстежити здоров'я всіх українських школярів вирішило Міністерство освіти. Такий крок пов'язують із нещасними випадками на уроках фізкультури. Адже цього місяця в одному із сіл Одещини під час занять помер дев’ятикласник.

А за останні три роки на уроках фізкультури в Україні померли тринадцять школярів. Зокрема, позаторік на цих заняттях сталося сім таких випадків. Нинішнього року – один: у селі Стара Некрасівка Ізмаїльського району Одещини на уроці фізкультури помер 15-річний дев’ятикласник. Усе сталося раптово: хлопці грали у футбол, і один із футболістів втратив свідомість. Негайно викликали швидку, учня доставили до лікарні, але він так і не опритомнів.

Перевірити всіх!

Після летальних випадків у минулі роки тодішнє керівництво Міносвіти полегшило нормативи. Нинішній же міністр освіти й науки Дмитро Табачник висловився проти подальшого скорочення занять фізкультурою. Тим, хто здоровий, варто надати можливість 3-4 рази на тиждень займатися спортом у школі. Інша річ - учні зі слабким здоров'ям: саме їх слід виявити до нового навчального року і звільнити від таких уроків. Тому Міносвіти і запланувало обстежити абсолютно всіх школярів.

Глава парламентського комітету з питань науки та освіти, член опозиційного блоку БЮТ Володимир Полохало називає цю акцію «популістською». «Для такого обстеження потрібна сучасна апаратура, потрібні зусилля декількох міністерств, необхідні кошти, які на ці потреби з держбюджету не виділені», - говорить він.

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров’я, депутат від провладної Партії регіонів Тетяна Бахтєєва не вважає таку ініціативу уряду щодо обстеження популістською. Вона просто необхідна, адже близько 40% усіх українських дітей шкільного віку мають три й більше хронічніих захворювань.

«Будь-яка школа, якщо не має в штатному розкладі медичного працівника, має поблизу лікарню, з якою можна укласти відповідний договір. І приїде бригада лікарів і безкоштовно всіх огляне. Ну в що це обійдеться? Скільки в школі навчається – 800, 300… – це все можливо. По черзі йде обстеження – учнів першого, другого класу і так далі. Всіх, всіх – стовідсотково слід оглянути», -переконана голова комітету.

Чверть закарпатських школярів – у підготовчій групі на уроках фізкультури

На Закарпатті лікарі не рекомендують чверті школярів повне фізичне навантаження на уроках, інформує кореспондентка Радіо Свобода в Ужгороді. Нинішнього року медики оглянули 90% школярів, 83 % дітей дошкільного віку. Оцінюють стан здоров’я лікарі за кабмінівськими постановами та спеціальними пробами. За ними ж ділять школярів на групи для занять фізичним вихованням. Висновки оглядів, принаймні по обласному центру Закарпаття, не засмучують, каже завідувачка відділення організованого дитинства Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні Любов Довганич. «У цьому році основна група склала 75%, підготовча – 19%, спеціальна - 6% (це практично диспансерні діти). Порівняно з минулим роком показники покращилися. Минулого року основна група була 65%, підготовча - 28%, і спеціальна 6%».

Загалом по області ситуація дещо гірша, але також не викликає занепокоєння: майже дві третини дітей виявилися здоровими й здатними до повноцінного фізичного навантаження. Попри це, четверту частину школярів лікарі зарахували до підготовчої, ще 8% – до спеціальної груп.

Цифри цифрами, а реальність сумніша, кажуть педагоги. Вони розповідають, що за новими методиками на уроках фізкультури разом зі вчителями за станом здоров’я дітей мають стежити і медсестри. Але як здійснювати такий нагляд, якщо для занять фізкультурою практично немає умов, запитує вчитель Ужгородської загальноосвітньої школи Василь Іваниця. «У багатьох школах узагалі нема спортзалів, а ті що є, в занедбаному стані. До того ж, немає відповідних умов, інвентарю, санітарні умови не відповідають вимогам».

Слідкувати за кожним


Якими б полегшеними не були нормативи, головне як їх виконують, як стежать за тим, наскільки вони відповідають стану здоров’я учнів. А це – відповідальність учителів та директора школи, говорить В’ячеслав Гамов, голова комітету фізичного виховання і спорту Міносвіти України. «Директор школи – це людина, яка відповідає за виконання всіх програм, починаючи з фізики та хімії, і закінчуючи уроком фізичної культури.Усі програми затверджені Міністерством освіти і розроблені Інститутом інноваційних технологій і змісту».

Зменшувати кількість уроків фізкультури у школі не можна, слід лише дозувати навантаження на школярів, вважає вчителька фізкультури з Києва Світлана.

У школі має бути індивідуальний підхід до кожного учня, і чіткий розподіл на основну, підготовчу й спеціальну групи. «У цьому році за наказом директора спеціальна група в нашій школі відвідує лікувальну фізкультуру, вчителька окремо працює з такими дітьми. А основна і підготовча група приходять на урок і отримують відповідне навантаження. Воно різне для кожної групи: наприклад, основна виконує біг 2 кола, підготовча - одне коло, а спеціальна проходить цю відстань спортивною ходьбою або просто кроком», - розповіла викладачка.

І вчителі, і лікарі, й інші спеціалісти наголошують на тому, що проблему смертей на уроках фізичного виховання треба вирішувати не лише розробкою нових методів оцінки стану здоров’я чи розподілу на групи. Треба починати з того, що в українських школах бракує медиків. Статистика з цього приводу вкрай сумна. Наприклад, у Закарпатській області функціонують 735 навчальних закладів, а в штатних розписах зареєстровано всього 10 посад лікарів і 228 медичних сестер. Це означає, що навіть у половині шкіл нема кому стежити за станом здоров’я дітей. І така ситуація в багатьох регіонах України.

Загалом в українських школах навчаються близько 5-ти з половиною мільйонів учнів Через стан здоров'я відлучені від занять фізкультурою близько мільйона українських школярів. А дані експертів свідчать, що рухова активність 80 % учнів є занизькою.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG