Доступність посилання

ТОП новини

Нова влада Угорщини знає, як зарадити лихові іпотечних боржників


Угорщина – Нова угорська влада планує створити ефективну систему захисту осіб, які постраждали внаслідок іпотечної кризи. За статистикою банків, нині в Угорщині не можуть повернути іпотечні борги до 100 тисяч угорських громадян.

Ініціатором термінової допомоги боржникам виступив менший партнер урядової консервативної коаліції Угорщини КДНП – партія християнських демократів. Основним джерелом такого плану має стати доходна частина банківського сектору економіки. Банки випускатимуть спеціальні облігації для покриття витрат валютних перерахунків, адже в Угорщині до кризи дуже популярними були іпотечні кредити у швейцарських франках.

На думку фахівців, щоб уникнути проблем, державі треба зробити перерахунок валютних боргів громадян у форинтах.

Петер Рона, професор Будапештського університету імені Лоранда Етвеша стверджує, що це не обійдеться економіці надто дорого: «Треба, щоб державний банк випустив облігації, і за їх допомогою викупив у комерційних банків кредитні борги громадян». Відтак, каже цей угорський економіст, державний банк може запропонувати цим людям більш сприятливі умови повернення іпотечного боргу.

Допоміжні плани

Нині у фінансовій скруті близько 90 тисяч осіб, котрі стали жертвами іпотечного обвалу. Днями у ІХ районі Будапешта мешканці одного багатоквартирного будинку навіть влаштували сидячий страйк, спрямований проти виселення їхніх родин.

Християнські демократи пропонують у поправках до закону про соціальну допомогу зробити нормою правило, коли мерії викупляють у боржників їхнє житло, яке потім переходить у муніципальну власність. При цьому мешканці залишаться на місці, але вже як квартиронаймачі. Але й це ще не все.

«Зрозуміло, що у цих людей не зникнуть проблеми з виплатою банківського боргу, – зауважує керівник фракції КДНП у парламенті Петер Гаррах. – Тоді треба зробити можливим, щоб соціальний працівник муніципалітету на правах фінансового радника допомагав таким родинам правильно розпоряджатися сімейним бюджетом».

Тим часом національна Спілка постраждалих унаслідок іпотечної кризи пропонує урядові інше вирішення проблеми. Голова об’єднання Маріанн Ленард зазначила, що уряд може скористатися певними коштами у рамках позички Міжнародного валютного фонду, наданої Угорщині в період кризи, щоб зарадити лихові іпотечних боржників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG