Доступність посилання

ТОП новини

Проти нового закону Угорщини про подвійне громадянство протестує тільки Словаччина


Результати голосування в угорському парламенті
Результати голосування в угорському парламенті

Будапешт – Новий парламент Угорщини ухвалив сьогодні закон про подвійне громадянство. Проти нього рішуче виступає чинна словацька влада, мотивуючи це загрозою національній безпеці країни. Офіційна Братіслава погрожує вжити адекватних заходів щодо сусідньої країни, попри те, що в Словаччині ще кілька років тому ухвалили подібний законопроект, який полегшує закордонним словакам набути громадянство на історичній батьківщині.

Проти нового законопроекту про подвійне громадянство 26 травня голосували всього троє опозиційних депутатів, утрималися від цієї процедури п’ятеро членів парламенту.

Отож, за підтримки трьохсот сорока чотирьох депутатів ніщо не перешкоджає цьому закону вступити в дію після 20 серпня – на головне національне свято Святого Стефана, короля і засновника Угорської держави.

Календарні та історичні дати грають для консервативної урядової більшості в парламенті Угорщини зовсім не другорядну роль. 4 червня цього року виповниться рівно 90 літ від часу підписання вкрай несприятливого для Угорщини Тріанонського договору: підписавши його, ця країна, як учасниця Троїстого союзу у І Світовій війні проти Антанти, втратила дві третини своїх територій. Нині за межами Угорщини мешкає до 5 мільйонів етнічних угорців, найбільші їхні громади проживають у Румунії (до 2 мільйонів осіб) та Словаччині (близько 600 тисяч).

Компенсація, яку словаки тлумачать у світлі великоугорського реваншизму

Ухваливши закон про подвійне громадянство, депутати з консервативної партії ФІДЕС, що має майже 80 відсотків голосів у парламенті, вважають, що Угорщина таким чином на законодавчому рівні у чомусь компенсує закордонним співвітчизникам довгі роки «принижень і поневірянь» попередніх поколінь, які опинилися на теренах чужих держав.

«Дуже важливо бачити, що ми ухвалили такий закон, у якому нема першорядних чи другорядних громадян на зразок категорій «А» чи «Б». Є одна угорська нація. Є тільки одне угорське громадянство», – заявив представник консерваторів Жолт Шем’єн, відповідаючи на дорікання опонентів.

Застосовувати механізми нового закону в Угорщині почнуть лише з січня 2011 року. Етнічні угорці чи особи, предки яких колись були громадянами Угорщини, можуть подавати заяви на отримання угорського громадянства в консульствах Угорської Республіки, але без постійного проживання в Угорщині. Щоправда, отримання громадянства не гарантує автоматично цим особам виборчого права чи соціальних пільг у вигляді пенсій, безкоштовних медичних послуг та знижок на проїзд у громадському транспорті та на залізниці. Для цього їм, згідно з іншими законами країни, потрібно, все ж, жити і працювати в Угорщині, маючи постійну реєстрацію.

Десь бурхливо реагують, а десь мовчать

Але навіть у такому обумовленому вигляді новий закон викликає претензії в урядової опозиції Угорщини. Лідер фракції соціалістів Аттіла Мештергазі вважає, що слід було зачекати з ухвалою цього проекту принаймні до 12 червня, коли у Словаччині відбудуться парламентські вибори, та узгодити всі положення з урядами сусідніх країн та етнічними угорськими громадами за кордоном. Лівий політик переклав політичну відповідальність за можливі ускладнення з сусідами на консервативний уряд Угорщини.

Тим часом у Братіславі лідер словацьких націоналістів Ян Слота звинуватив Угорщину в мілітаризації, стверджуючи також, що такі дії вимагають у відповідь рішучих і твердих кроків його країни. А чинний міністр внутрішніх справ Словаччини назвав новий угорський закон таким, що загрожує національній безпеці Словаччини, оскільки, мовляв, Будапешт масово роздаватиме угорські паспорти словацьким громадянам.

Правляча коаліція ще до виборів хоче провести в словацькому парламенті такі поправки до національного закону про подвійне громадянство, які б автоматично позбавляли жителів Словаччини громадянства цієї держави, якщо вони стануть підданими іншої країни. Уряд Роберта Фіцо подав відповідні пропозиції на розгляд парламенту ще о 9-ій годині ранку 26 травня.

Янош Мартоні, майбутній міністр закордонних справ Угорщини, висловив глибоке розчарування з приводу дій словацької сторони.

«Я вважаю, що автоматичне відбирання словацького громадянства від етнічних угорців у будь-якому випадку суперечить міжнародним конвенціям. Воно має дискримінаційний характер і кваліфікується як помста, і це для нас є абсолютно незрозумілим, безпідставним, невмотивованим і таким, що не дає пояснень...», – сказав Мартоні.

Крім Словаччини, подібні до угорського закони про подвійне громадянство ухвалили парламенти Сербії та Румунії. Проте у Белграді та Бухаресті ніяк не відреагували на дії угорських колег. Більше того, Румунія і досі надає в рамках спрощеної процедури своє громадянство жителям Молдови, незважаючи на протести попереднього уряду комуністів у Кишиневі. Так само чинив зі схожих міркувань і белградський уряд наприкінці 1990-х років, надаючи притулок цілим колоніям етнічних сербів із колишніх югославських республік.

Щодо останніх подій в угорському парламенті наразі немає жодної офіційної позиції України, де проживає понад 150 тисяч етнічних угорців. На останніх президентських виборах угорська громада голосувала за Віктора Януковича, який пообіцяв і вже скасував заборону попередніх українських урядів здавати шкільні іспити національною мовою меншин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG