Доступність посилання

ТОП новини

«Південний потік» може посприяти модернізації української ГТС – експерти


Київ – Деякі українські експерти у сфері енергетики припускають, що початок будівництва «Південного потоку» стимулюватиме український уряд до модернізації української ГТС, адже Україні-транзитеру треба буде доводити свою конкурентоздатність.

Загрозою національним інтересам назвав «Південний потік» напередодні у Стамбулі міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. «Південний потік» однозначно не входить в інтереси України, і ми зацікавлені в тому, щоб наша газотранспортна система була більш завантажена», – сказав міністр.

Водночас суто політичною ініціативою вважає «Південний потік» експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко. На його думку, таким чином Росія лише прагне отримати ще один транзитний маршрут і можливість маніпулювати українськими партнерами. «Якщо «Південний потік» як проект реалізують, це лише свідчитиме про те, що політична корупція в ЄС перемогла», – каже він.

«Південний потік» – не конкурент для України з економічної точки зору. Якщо брати тариф на транзит по українській ГТС і той тариф, який планують по «Потоку», то різниця – у 2-3 рази на нашу користь», – додає експерт.

«Потік» вигідний лише бізнес-групам


За словами голови правління альянсу «Нова енергія України» Валерія Боровика, «Південний потік» не є економічно вигідним у цілому. Він припускає, що обираючи між «Потоком» і «Набукко», який постачатиме газ із Центральної Азії до Європи в обхід Росії й України, ЄС зупиниться на останньому. «Російський проект можна вважати перспективним хіба що через політичний тиск або через економічну привабливість «Південного потоку» для тих компаній, які займатимуться його будівництвом», – вважає Валерій Боровик.

Він переконує, що нині в України немає потенційних конкурентів у Європі у справі транзиту газу. «Українська ГТС була, є і буде конкурентоздатною, адже таких ставок на транзит ви більше ніде не знайдете», – наполягає він.

«Ямал-Західна Європа» – реальна загроза

Натомість незалежний експерт Олександр Нарбут радить сприймати «Південний потік» як шанс для України модернізувати свою газотранспортну систему. На його думку, здійснивши щонайменше два кроки, українська ГТС залишиться економічно привабливою для партнерів за будь-яких конкурентів. «По-перше, необхідно відокремити компанію, яка керуватиме газотранспортною системою, від «Нафтогазу». По-друге, потрібно розпочати стратегічне планування, і з урахуванням інтересів і споживачів, і постачальників розробити проект розвитку ГТС із оновленою юридичною базою», – каже експерт.

На думку Олександра Нарбута, реальною загрозою для української ГТС є друга черга російського газопроводу «Ямал-Західна Європа»: якщо Росія активізує діяльність на білоруській ділянці газопроводу, то обсяги транзиту через українську ГТС скоротяться вже найближчим часом.

Росія заявляла про намір завершити будівництво «Південного потоку» до 2013 року. Його загальна вартість – близько 25 мільярдів доларів. «Південний потік» мав би сполучати Росію з Європою в обхід України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG