Доступність посилання

ТОП новини

Голова кримського уряду підняв руку на союзників


Лідер фракції комуністів В’ячеслав Захаров
Лідер фракції комуністів В’ячеслав Захаров

Сімферополь, – Комуністів виганяють із кримського уряду. У середу на сесії місцевого парламенту депутати звільнили з посад віце-прем’єра Юрія Корнілова і міністра освіти автономії Валерія Лаврова, які представляють Компартію. Ще кілька міністрів-комуністів у Раді міністрів АРК залишилися, але джерела в кримському уряді стверджують, що ненадовго.

Напередодні сесії голова Ради міністрів автономії Василь Джарти, який і зробив подання на звільнення двох із чотирьох комуністів-урядовців, сказав, що фракція «Комуністи Криму» відмовилася увійти до проурядової коаліції, тож не може розраховувати на те, що її висуванці збережуть міністерські посади.

У поданні на звільнення прем’єр не вказав причин, але відомо, що міністр освіти Лавров сам написав заяву. А щодо причини відставки віце-прем’єра Корнілова, то спікер кримського парламенту Володимир Константинов зауважив: «Корнілов Юрій Петрович – важко хвора людина. Ледь ходить на засідання Ради міністрів. Для чого його мучити?»

Попри це лідер фракції комуністів В’ячеслав Захаров довго і принизливо просив спікера і прем’єра не ставити питання про відставку урядовців від КПУ до порядку денного сесії, апелював до тексту угоди, підписаної перед другим туром президентських виборів Віктором Януковичем і Петром Симоненком, згадував спільні для комуністів і регіоналів цінності – російську мову та проросійську орієнтацію – і, зрештою, визнав, що звільнення – політичний крок.

«Що поганого вони зробили? Ми тепер розуміємо, що їх звільнили за політичними підставами», – сказав В’ячеслав Захаров і додав: «донецькі», звільняючи комуністів із уряду, руйнують кримську автономію.

Що скаже Курултай?

Голова Ради міністрів автономії Василь Джарти
Відомо, що до коаліції в кримському парламенті також не увійшли члени фракції «Рух-Курултай», тож загроза звільнення з уряду автономії, як мінімум, теоретична, нависла і над їхніми висуванцями. Хоча кілька днів тому Василь Джарти заявляв, що не хотів би, щоб із Ради міністрів АРК пішли кримські татари. За його словами, до них, як до фахівців, немає претензій.

Разом з тим, днями Президент Віктор Янукович звільнив із посади глави Кіровської райдержадміністрації Кадира Османова, а сьогодні з’явилася неофіційна інформація про можливе найближчим часом звільнення голови Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умерова. Коментуючи це, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив журналістам, що кримські татари будуть змушені піти в опозицію до влади.

Судячи з усього, найближчим часом буде скликаний позачерговий загальнонаціональний з’їзд Курултай, який відкличе з органів влади усіх своїх представникі. Що ж до комуністів, то інші два урядовці від КПУ, яких не заторкнула мітла Василя Джарти, у відставку поки не збираються.

Водночас кримський прем’єр заявив, що ініціюватиме внесення змін до чинного законодавства, щоб заборонити кримським парламентарям поєднувати із депутатством роботу у виконавчих органах влади, зокрема, в уряді автономії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG