Доступність посилання

ТОП новини

Литвин каже, що не є прихильником законодавчого закріплення позаблоковості


Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що не є прихильником закріплення позаблокового статусу України в підготовлюваному до другого читання законопроекті про засади внутрішньої та зовнішньої політики.

Як повідомляє сьогодні прес-служба Верховної Ради, про це український спікер заявив під час візиту до Німеччини на зустрічі з головою Комітету Бундестагу в справах ЄС Гунтером Кріхбаумом і членами комітету. Під час зустрічі обговорювали питання економічних реформ і зовнішньої політики України, зокрема, її євроінтеграційні прагнення і відносини з Росією.

«З часом настрої в українському суспільстві і реалії в світі можуть змінитися, а ми будемо зв’язані законодавчим приписом», – пояснив свою позицію Литвин.

Він повідомив про підготовку до розгляду у другому читанні законопроекту про основи внутрішньої та зовнішньої політики України, в якому, зокрема, пропонується закріпити позаблоковий статус України. Керівник українського парламенту зазначив, що «червоною ниткою» в цьому документі буде визначений курс України до європейської спільноти. «Тим паче, що це те питання, яке об’єднує суспільство і не викликає розбіжностей в українському політикумі», – додав він.

На запитання Кріхбаума щодо шляхів зменшення наявних протиріч між заходом та сходом України, Литвин відповів: «Ця проблема активно педалюється українськими політиками, щоб отримати більше електорату в свою сферу впливу».

У питанні про відносини між Україною і Росією німецькі парламентарі погодилися з думкою Литвина, що в разі, якщо Україна не матиме передбачуваних та конструктивних відносин із Росією, вона не буде стабільною країною, і стабільною та спокійною не буде й Європа.

Кріхбаум, зі свого боку, заявив, що Німеччина зацікавлена в тому, «щоб на зовнішньому кордоні ЄС не було «нерівних» місць». Він повідомив, що планує з колегами відвідати Україну з візитом у листопаді цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG