Доступність посилання

ТОП новини

Після «перезавантаження» у Грузії перестало пахнути війною?


Грузинський хлопчик з державним прапором на вулицях Тбілісі
Грузинський хлопчик з державним прапором на вулицях Тбілісі

Прага – У Грузії змінили погляд на «перезавантаження» стосунків між Росією та Сполученими Штатами. Якщо минулого року до потепління між Вашингтоном і Москвою в Тбілісі ставилися з занепокоєнням, що це може піти на шкоду грузинським інтересам, то нині там вважають, що Грузія і її безпека можуть виграти від цього.

Спекотне літо у Тбілісі виглядає як завжди: діти граються біля фонтанів, старі грають у шахи у дворах, вуличні торговці продають всяку всячину. Єдина різниця, як вважають грузинські урядовці, в тому, що в повітрі вже не чути запаху війни.

Як пояснює в інтерв’ю Радіо Свобода заступник міністра закордонних справ Грузії Ґіґа Бокерія, «безпосередня небезпека широкомасштабного нападу з боку Росії якщо не зникла повністю, то була набагато зменшена тим, що американська адміністрація зайняла дуже активну позицію».

Заступник міністра закордонних справ Грузії Ґіґа Бокерія
Зміна тональності у Тбілісі разюча у порівнянні з побоюваннями, що висловлювалися минулого року, і тодішнім невдоволенням щодо браку американської підтримки після війни з Росією в серпні 2008 року. У Тбілісі тепер вважають, що зближення між Вашингтоном і Москвою допомогло зменшити напруження.

Особливо Бокерія відзначає, що, будучи у Москві минулого липня, президент США Барак Обама наголосив у розмові з російськими керівниками, президентом Дмитром Медведєвим та прем’єром Володимиром Путіним, що можливий напад на Грузію буде мати «серйозні наслідки» і, на відміну від 2008 року, коли перешкоджали президентські вибори США, в такому разі Америка «не стоятиме осторонь».

Пристрасті вщухли, але цілі не досягнуті

Головний радник президента Обами у питаннях Росії Майкл Макфол
Хоча у Білому домі в Вашингтоні не підтверджують суть розмови в Москві через те, що там «не коментують приватні розмови», пристрасті вщухли. Виступаючи з публічною лекцією, головний радник президента Обами у питаннях Росії Майкл Макфол нещодавно запевняв, що адміністрація США продовжуватиме домагатися територіальної цілісності Грузії і під час майбутньої зустрічі з президентом Медведєвим у Вашингтоні.

«Чи метою закордонної політики адміністрації Обами є допомогти припинити російську окупацію Грузії мирним шляхом та відновити територіальну цілісність Грузії? Абсолютно, так. Це наша мета. Чи досягли в цьому поступу? На мою думку, ні. І це правда. Це наша мета, і ми продовжуватимемо її переслідувати, коли президент Медведєв знову буде тут», – заявив він.

Але навіть попри ці запевнення у Тбілісі відчувають, що Грузія втратила свої позиції у Вашингтоні з приходом адміністрації Обами. Зокрема, членство в НАТО, що, здавалося, було так близько, тепер відкладено на невизначену перспективу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG