Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії починає візит до США з Силіконової долини


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Нью-Йорк – У вівторок президент Росії Дмитро Медведєв прибув до Сполучених Штатів із триденним візитом. Мета – заохотити американських інвесторів вкладати гроші в російську економіку. Наприкінці візиту російського керівника прийме у Білому домі президент США Барак Обама.

Звичайно закордонні лідери починають із Вашингтона, але президент Росії Дмитро Медведєв прямує одразу на західне, тихоокеанське узбережжя США, до Силіконової долини. Там розташовані найбільші та найбагатші у світі високотехнологічні та комп’ютерні компанії, а російський президент шукає капіталовкладників.

Зокрема, під найновішим гаслом, «Ми змінилися», він прагне отримати фінансову та іншу допомогу для створення нового центру високих технологій під Москвою, якраз щось на взірець американської Силіконової долини.

«Створення сприятливих умов для інвесторів є, либонь, нашим найважливішим завданням. Ми робили кроки в цьому напрямку у минулому, хоча нам не все вдавалося. Але сьогодні ми ставимо цю мету у центр наших дій», – сказав Медведєв, виступаючи на економічному форумі у Санкт-Петербурзі минулого тижня. Можливо, саме тому нині він одразу полетів до Каліфорнії.

Заплановано зустріч Медведєва з представниками комп’ютерного велетня Cisco Systems. Керівництво цієї компанії, як повідомляють, заповідає значне збільшення інвестицій в Росії. Також російський лідер має вести переговори з керівниками таких великих корпорацій, як Intel, Google, Microsoft.

Серед заохочень немає скорочення бюрократії


Для заохочення інвесторів Медведєв заповідає скорочення податків на прибутки, скорочення кількості державних компаній, а також компаній, яким не дозволено залучати іноземний капітал. Серед інших обіцянок – навіть боротьба з міліцейською корупцією.

Все це гарно звучить, одначе подібне обіцяли й раніше, а далі обіцянок нічого не було.

Цікаво, що Медведєв навіть не заповідає скорочення бюрократичного апарату, сумновідомого нестримним хабарництвом чиновників. Втім, з історії знаємо, що усталеною російською традицією за всіх режимів є саме хабарництво чиновників.

Відома, наприклад, історія середини 19-го сторіччя, тобто півторастолітньої давнини, з російським послом, що прибув до Парижа. Коли у вузькому колі його попрохали коротко схарактеризувати російську дійсність, дипломат сказав просто: «Воруют». За індексом корупції, складеним організацією Transparency International, тобто «Міжнародна прозорість», Росія й сьогодні залишається на самому дні світового списку.

Шукаючи інвесторів: чи є охочі ризикувати?


Одначе інвестори мають поважні сумніви щодо клімату для бізнесу в Росії. «Медведєв пише статті й виголошує промови про необхідність російської модернізації, але не бачимо там енергійного політичного змісту», – каже Меттью Роджанскі, заступник директора російської та євразійської програми Фонду Карнеґі.

За його словами, є кілька «обережних ідей» щодо створення чогось на кшталт американської Силіконової долини для Москви. «Вони вкладають у це чимало політичного та економічного капіталу. Але бракує глибоких зусиль до реформування російської економіки, або російської політичної системи, на якій ґрунтується економіка», – каже фахівець про росіян.

Тим не менше, Медведєва тепло прийматимуть і у Каліфорнії, і у Вашингтоні, бо він сприяв значному поліпшенню американсько-російських відносин. Медведєв і Обама підписали нову угоду про скорочення ядерних озброєнь, Росія в ООН приєдналася до фронту західних держав проти Ірану з його ядерною програмою, Росія сприяє й коаліційним силам в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG