Доступність посилання

ТОП новини

«Краще дорогий російський газ, ніж Митний союз» (білоруська преса)


Мінськ – Головною темою для білоруської преси сьогодні стали підсумки так званої «газової війни» між Мінськом та Москвою, яка завершилася у четвер взаємною виплатою боргів за газ і транзит та поновленням газового постачання у повному обсязі. Білоруські журналісти намагаються зрозуміти, що сталося і які з цього треба зробити висновки.

Офіційна білоруська газета «Звязда» коментар про останню «газову війну» Москви та Мінська опублікувала під заголовком «Бліцкриг Міллера провалився». «Нинішній російсько-білоруський газовий конфлікт якось відразу вдягнувся в мілітаристську лексику і придбав обриси «холодної війни. Цю чергову «газову війну» спричинили політичні чинники: спірні питання щодо Митного союзу і формування єдиного економічного простору його трьох учасників. Хоча бліцкриг Міллера провалився, вухо треба тримати гостро», – мовиться у статті.

На «непартнерське ставлення Москви до білорусів» звернули увагу в Україні, де вдосталь «наїлися» переговорного процесу з непередбачуваним «Газпромом» і його командиром Міллером, зауважує газета. На думку українського експерта з енергетичних питань Богдана Соколовського, нинішня російсько-білоруська «газова війна» «має політичні ознаки, за своїм змістом схожа на газовий конфлікт із Україною і може затягнутися до 2011 року – до виборів президента Білорусі».

Це дуже рідісний випадок, коли коментарі офіційної та незалежної преси у Білорусі майже збігаються. Незалежна газета «Наша ніва» з приводу газової війни написала: «Тільки одна раціональна причина бачиться для цього сум’яття: Митний союз, який уявляється (прем'єр-міністрові Росії Володимирові) Путіну основою майбутнього «євроазійського союзу» – довгострокового утворення, у якому Росія домінуватиме. Якщо Білорусь спокуситься на принаду Митного союзу, у неї не залишиться можливостей для європейської економічної інтеграції. У політичному та культурному підсумку буде менш шансів на формування нації». «Краще дорогий газ, ніж Митний союз» – такий висновок газети «Наша ніва».

Урядова газета «Республіка» з цього ж приводу цитує екс-президента Киргизстану Курманбека Бакієва, який знайшов притулок у Білорусі. «Росія тільки виграла б, якщо б не відштовхувала, а навпаки, притягувала до себе ту ж Білорусь, середньоазійські держави, Молдову, – каже він. – У багатьох російських політиків є бажання відігравати ту роль, яку грав центр у Радянському Союзі. Але не треба забувати, що країни СНД – незалежні держави, які проводять незалежну, суверенну політику. Напевно, у Москві не всім подобається така політика».

Незалежна мінська газета «Народная воля» звертає увагу на наближення президентських виборів у Білорусі. Словами свого читача газета робить неочікувану пропозицію: від усіх демократичних сил і всього білоруського народу висунути кандидатом на президента країни нинішнього главу уряду Білорусі, прем'єр-міністра Сергія Сидорського.

«Народ вже втомився від президентства Олександра Лукашенка і його нераціональних, а часом і вкрай негативних одноосібних рішень. А всім прогресивним лідерам, організаціям і об'єднанням треба запропонувати Сергію Сидорському допомогу в організації виборів, а після перемоги надати моральну і політичну підтримку», – сказано у статті.

Чи готовий прем'єр Сидорський прислухатися до цієї пропозиції, наразі не відомо.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG