Доступність посилання

ТОП новини

КПУ обговорюватиме можливість проведення місцевих виборів за мажоритарною системою – Петро Симоненко


Петро Симоненко
Петро Симоненко

Київ – Сьогодні Верховна Рада може розглянути зміни до виборчого законодавства. Депутати мають визначитись із датою проведення місцевих виборів та формою їхнього проведення. Крім того, актуальним у парламенті лишається і обрання членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Про перспективи парламентської роботи Радіо Свобода запитало у лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка.


– Які саме зміни до виборчого законодавства Верховна Рада може сьогодні ухвалити?

– Коаліція налаштована на конструктивну роботу, і відкритий простір для справжньої демократії. Я переконаний, що ті питання, які ми будемо розглядати, чи це Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, чи це податковий кодекс, чи закон про вибори до місцевих органів самоврядування, – це все бажання створити законодавче поле, яке дасть можливість розвиватися демократії в Україні. Тому Верховна Рада сьогодні розгляне питання щодо кадрового складу Нацради, а також ми розглянемо більш як 10 законопроектів, які торкаються виборів до місцевого самоврядування. Ми їх розглянемо для того, щоб далі розглядати узгоджений проект, який дасть можливість вести справжню дискусію навколо цього закону. Сьогодні серед багатьох громадян висловлюється думка, що повинні бути враховані інтереси громадян, тобто має використовуватися мажоритарна система. Ми, політики, говоримо про те, що потрібно максимально використати досвід пропорційної системи. Тобто буде дискусія з цих питань.

– Чи готова Компартія голосувати за впровадження мажоритарної системи виборів, адже раніше представники вашої політичної сили виступали проти цього?

– Хочу наголосити, що і я, і мої колеги по партії категорично виступали проти запровадження мажоритарної системи на рівні обрання народних депутатів. Щодо сільської та селищної ради, то ми вже давно сказали, що вони мають обиратися за мажоритарним принципом. Що ж до районних, міських та обласних рад, то це питання дискусійне. Сьогодні ми зберемося на президії центрального комітету партії, щоб ще раз це обговорити. Адже потрібно врахувати і вимоги наших громадян, і інтереси щодо розвитку місцевого самоврядування, тобто підвищення статусу територіальних громад.

– Тобто такої можливості Ви повністю не відкидаєте?

– Ми однозначно будемо стояти на тому, що обрання народних депутатів має відбуватися за пропорційною системою, а використання мажоритарної системи на місцевому рівні ми обгоримо. Йдеться про районну, міську і обласну ради.

– Яку дату проведення місцевих виборів ви вважаєте найбільш реальною, чи погодиться парламент з ініціативою Президента провести їх 31 жовтня?

– Конституція передбачає проведення місцевих виборів у цьому році. Я переконаний, що ініціатива Президента щодо проведення виборів 31 жовтня знайде підтримку у Верховній Раді, і Верховна Рада проголосує саме за цю дату проведення виборів.

– Сьогодні депутати мають також розглядати кандидатури на посади членів Нацради з питань телерадіомовлення. Із 26 кандидатур мають обрати лише 4. Хто, на вашу думку, має шанси стати членом Нацради?

– Якраз тут буде узгоджена позиція коаліції. Саме коаліція визначить цих чотирьох обранців. Я буду наполягати, щоб представник нашої партії був обраний до складу цієї ради. Але я хочу наголоси на іншому. Ми говоримо про обрання нових людей. А для мене сьогодні має значення, що попередній склад Нацради практично знищив інформаційний простір України. І треба буде сьогодні повертатися до того, щоб захистити національні і державні інтереси, повертаючи інформаційний простір України.

– А чи могли б назвати якісь конкретні прізвища?

– Я зараз окремо не буду говорити. Бо, припустимо, у Партії регіонів було кілька кандидатів. Вони повинні сказати, які кандидатури залишаються для остаточного голосування. У Блоку Литвина теж було кілька кандидатур. У нас була одна кандидатура. Тому, виходячи із попередніх домовленостей, що серед 4 кандидатів, яких треба буде обрати, один кандидат обов’язково від КПУ, ми і рекомендували одну кандидатуру. Інші члени коаліції рекомендували більшу кількість кандидатів. Тому вони виберуть, скажуть, а ми обов’язково проголосуємо.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG