Доступність посилання

ТОП новини

Україна продовжить жити у кредит?


Київ – Майже 15 мільярдів американських доларів може отримати Україна в якості чергової позики від Міжнародного валютного фонду. МВФ оголосив про досягнення домовленостей на рівні експертів про надання Києву нового кредиту stand-by. Між тим, представники опозиції висловлюють побоювання, що влада може викристати ці кошти на повернення компенсації компанії «РосУкрЕнерго» і обіцяють звернутися до МВФ із проханням не надавати кредиту.

Економічна програма, яка передбачає позику в розмірі 14 мільярдів 900 мільйонів доларів, розрахована на два з половиною роки. Таку домовленість вдалося досягнути представникам місії Міжнародного валютного фонду та українській владі. Проте, остаточне слово щодо цього мають сказати менеджмент та Рада директорів Фонду.

Це вже другий кредит, який Україна може отримати від цієї міжнародної фінансової інституції. Рішення про попередню позику в розмірі майже 17 мільярдів доларів МВФ ухвалив восени 2008 року. З неї Київ отримав три транші на суму 11 мільярдів. А четвертий транш Україна так і не отримала. У Фонді відмову мотивували політичною нестабільність у країні.

Немає непопулярних кроків – немає кредиту

Задля отримання чергового кредиту Україна мала показати свою спроможність проводити реформи. Передусім МВФ цікавлять реформування фінансового і енергетичного секторів. Також залишається питання про можливість проведення в Україні пенсійної реформи, щоб пенсійна система не створювала дірок у бюджеті.

Заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, представник Партії регіонів Владислав Лук’янов
Найбільшою проблемою урядова команда вважає скорочення дефіциту консолідованого бюджету. Фонд висунув вимогу почати зменшувати бюджетний дефіцит уже цього року. Це можна робити двома шляхами, скорочувати видатки або збільшувати доходи, сказав Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. За його словами, наразі більш реальним виглядає другий варіант.

«Є дуже багато податків, на рівні 12-14, адміністрування яких державі коштує більше, ніж надходження. Зрозуміло, що це не є принципово вирішальним. Але навіть такі речі потрібно виправляти, тому що це покращує бізнес-клімат у країні. Це, безумовно, один із напрямків. Але головним напрямком є зростання виробництва та ВВП», – зазначає Лук’янов.

Хоча, очевидно, що новій владі доведеться йти і на непопулярні кроки, такі, як підвищення тарифів на енергоносії для населення та комунальні послуги.

«РосУкрЕнерго» отримає компенсацію кредитом?


Представники ж опозиції висловлюють побоювання, що влада хоче використати гроші МВФ на повернення компенсації компанії «РосУкрЕнерго» за рішенням Стокгольмського суду.

«5,4 мільярда доларів – це те, що сьогодні вимагає формально від держави Україна компанія Дмитра Фірташа «РосУкрЕнерго». Дуже цікаво буде, коли гроші МВФ підуть на те, щоб розрахуватися із Дмитром Фірташем, ключовим спонсором президентської кампанії Віктора Януковича», – сказав Радіо Свобода прем’єр-міністр опозиційного уряду, бютівець Сергій Соболєв.

Юлія ж Тимошенко заявляла, що її політична сила звертатиметься до МВФ із проханням не надавати кредиту. І, як повідомив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, бютівці наполягають на включенні у порядок денний середи законопроекту, ухвалення якого не дозволить використати кошти МВФ для виплати компенсації «РосУкрЕнерго».

Соратники Президента Януковича спростовують звинувачення опозиції. «Це дурниці і плітки. Думаю, що опозиція сама це розуміє», – каже Владислав Лук’янов.

Сьогодні позика МВФ – це більше психологічний фактор, який продемонструє іноземним кредиторам здатність України сплачувати борги, зазначає пан Лук’янов. Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко раніше заявляв, що за рахунок кредиту МВФ Україна гаситиме кредит російського ВТБ банку. Окрім того, на думку економістів, значна частина цих коштів Україні буде необхідна вже наступного року на повернення позик попередньої програми Фонду.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG