Доступність посилання

ТОП новини

Доля України залежить від реалізації газового проекту «Набукко» (європейська преса)


Прага – Низка впливових європейських газет публікують статті про намагання Росії перешкодити всіма можливими засобами реалізації європейського газового проекту «Набукко». Оглядачі зауважують, що ті аргументи, які висуває Москва проти «Набукко» (політичний характер, слабка конкурентність), так само можуть бути застосовані й проти російського газового проекту «Південний потік», котрий втричі дорожчий від «Набукко» і лише вдвічі потужніший від європейського. При цьому європейські газети зауважують, що російсько-українське зближення робить «Південний потік» «не таким вже й невідкладним», а «тиск «Газпрому» є якраз кращим аргументом для реалізації «Набукко». Із реалізацією російського «Південного потоку» Україні загрожує втрата ролі головного транзитера російського газу до Європи.

Впливова німецька «Гандельсблатт» інформує, що «другий за величиною енергетичний концерн Німеччини – «РВЕ» («RWE») – вивчає російську пропозицію щодо участі концерну в реалізації газового проекту «Газпрому» через Чорне море на південь Європи – так званого «Південного потоку». Одночасно «РВЕ» заявив, що при цьому «конкуруючий із Росією газовий проект «Набукко» має бути обов’язково реалізований в обхід через Каспійський регіон і Туреччину до Західної Європи». Речник «РВЕ» Штефан Юдіш заявив сьогодні газеті, що «проект «Набукко» з точки зору німецької компанії є диверсифікаційною, економічною ініціативою, котра урізноманітнює джерела природного газу та його транспортування до Європи». «РВЕ» твердо стоїть на позиціях реалізації «Набукко», заявив речник компанії. «Гандельсблатт» також наголошує, що «проект «Набукко» посилено підтримується в ЄС, щоб зробити постачання газу більш незалежним від Росії». Тут також зауважено, що російський «Газпром» боїться за свою, колишню вже, монополію на газогони, тому й з усіх сил і всіма засобами бореться проти конкурентного проекту та намагається перетягнути учасників «Набукко» на свій бік. Наприклад, із австрійською компанією «ОМВ» «Газпрому» це вже вдалося, коли «ОМВ» офіційно підтримує два проекти. «Зрозуміло, що багато ринкових експертів вважають неможливим, щоб займатися одночасно двома конкуруючими проектами газогонів», наголошує «Гандельсблатт». Видання також інформує, що дві країни – Туркменистан і Азербайджан – перебувають під шаленим тиском Росії і тому до кінця ще не визначилися щодо участі в реалізації європейського проекту «Набукко». Очікується, що ситуація щодо участі цих країн проясниться до кінця 2010 року і вже в липні відбудуться конкретні переговори головних інвесторів «Набукко» в Баку. «Гандельсблатт» також інформує, що курдський регіональний уряд в Іраку, звідки планується транспортування блакитного палива через «Набукко» до Європи, вже дав свою принципову згоду на це.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» переконана, що посилені намагання Росії підірвати довіру до проекту європейського газогону «Набукко», коли його в Москві називають «нереальним, не конкурентноздатним, заполітизованим», якраз роблять реалізацію цього проекту вкрай необхідним. Тим більше, що російський прем’єр Володимир Путін визнав «конкурентність «Набукко» під час свого останнього візиту до Австрії». Швейцарське видання вказує на те, що саме російський проект «Південний потік» є економічно необґрунтованим, коли його вартість втричі вища від «Набукко», а потужність лише подвійна щодо європейського проекту. І тут, з «Південним потоком» відчувається, як зауважує «Нойє Цюрхер Цайтунґ», «політична заангажованість», тобто, «російські аргументи проти «Набукко» цілком застосовні саме проти їхнього власного проекту». Швейцарське видання також наголошує, що в разі успіху «Газпрому» в переговорах із німецькою «РВЕ» та вилучення її з «Набукко», останньому проекту загрожував би крах. «Однак такі відкриті дії «Газпрому» ілюструють, що справи з реалізацією «Південного потоку» пішли не в найкраще русло», – стверджує «Нойє Цюрхер Цайтунґ». Газета також вважає, що цей російський проект може поставити Європу у ще більшу залежність від російського блакитного палива та й реалізація його «не виглядає такою вже невідкладною у зв’язку з російсько-українським зближенням». Швейцарська газета тут же резюмує, що «в цьому розумінні тиск «Газпрому» є найкращим аргументом для «Набукко».

Чеська «Лідове новіни» попереджає, що «німецький енергетичний гігант «РВЕ» отримав пропозицію від «Газпрому», яка спрямована проти Європи». «Росіяни хочуть торпедувати будівництво газогону «Набукко», котрий має забезпечити більшу незалежність Європи від російського газу і його підтримує нова чеська влада», – наголошують «Лідове новіни». Росія, як зауважує чеське видання, хотіла б за допомогою нових газогонів обійти такі транзитні держави, як Україна, Білорусь, Польща. Газета з Праги також із оптимізмом резюмує, що «Набукко» виступає на сьогодні для німецької «РВЕ» й надалі найкращим проектом».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG