Доступність посилання

ТОП новини

Картонні ялинки як символ боротьби проти міліцейського свавілля


Учасники акції «Ні – поліцейській державі!» протестують біля будівлі МВС проти свавілля правоохоронців, Київ, 14 липня 2010 року
Учасники акції «Ні – поліцейській державі!» протестують біля будівлі МВС проти свавілля правоохоронців, Київ, 14 липня 2010 року

Анастасія Москвичова

Київ – Громадські активісти виступили проти незаконних дій української міліції, зокрема, у харківському парку імені Горького. Попід стінами Міністерства внутрішніх справ відбулася чергова акція загальнонаціональної кампанії «Ні – поліцейській державі», в рамках якої загримовані мітингувальники випускали в небо маленькі картонні ялинки на знак протесту проти вирубування дерев у Харкові.

Акція «Ні – поліцейській державі» проходить у Києві вже вп’яте. Розпочата громадськими активістами як заклик розслідувати смерть у міліцейському відділку студента Ігоря Індила, вона переросла в рух протесту проти порушення в Україні прав людини взагалі. Цього разу мітингувальники вирішили, зокрема, висловити солідарність із захисниками парку в Харкові, через який тамтешня місцева влада має намір побудувати дорогу.

«Активістів, які приходять захищати цей парк, також затримують, – зауважує учасник акції протесту Роман. – Ми зв’язуємося з ними, тобто ми проводили і солідарні акції, і їздили до них в Харків, але там нас не пропускали. Взагалі, досить багато було проблем».

Безликий протест

Мітингувальники відмовляються називати свої прізвища, багато хто з них навіть закриває обличчя. Скориставшись театральним гримом, протестувальники зображали людей, яких продовжує катувати міліція.

Учасники акції винесли на дорогу перед будівлею МВС намальовані дерева, а невеличкі ялинки з картону випускали в небо на повітряних кульках.

«Ми всі домовилися, що акції «Ні – поліцейській державі» ми проводимо без будь-якої символіки, – зазначає активістка руху Катерина. – Але організацій там дуже багато, при чому – і правих, і лівих, що дуже показово, тому що, власне, ця проблема турбує всіх».

Громадськість продовжуватиме контролювати дії міліції

Раніше міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов в ефірі телеканалу «Інтер» заявляв, що сьогодні в Україні досить гостро стоїть проблема народної недовіри до міліції. Причиною цього він назвав недостатню увагу попереднього керівництва Міністерства до підбору і навчання особового складу правоохоронних органів.

«Система МВС пронизана, на жаль, нитями корупції, – сказав міністр. – Ми ухвалили низку наших нормативних документів, а я як міністр підписав низку наказів, що посилюють відповідальність керівництва за своїх підопічних, аби знищити цю корупційну мережу. І завдання всіх реформ МВС полягає тільки в тому, щоб змусити міліціонерів адекватно діяти у випадку звернення до них громадян».

За словами учасників акції протесту під МВС, ініціатива «Ні – поліцейській державі», яка вже стала загальнонаціональною, – це спроба української громадськості контролювати дії правоохоронних органів, які виходять за рамки законності. Громадські активісти обіцяють продовжувати нагляд за діями міліції і надалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG