Доступність посилання

ТОП новини

Латвійська Бауска – найкраще місце для подорожей у часі


Бауський замок (ХV століття)
Бауський замок (ХV століття)

Рига – Неподалік латвійсько-литовського кордону, у місці, де зливаються три річки – Муса, Мемеле та Лієпая, – розташувалося латвійське містечко Бауска. Місто славиться старовинними палацами та маєтками. Перлини архітектури – Рундальський та Межатницький палаци, Бауський замок – це лише невеличка частина пам’яток краю. Бауска – найкраще місце для подорожей у часі. Старе місто запрошує гостей у ці незвичайні мандри, де можна побувати у старовинній крамниці й придбати різні речі минулих століть, зробити зачіску в старовинній перукарні, а також, при бажанні, навчитися манер та танців епохи Ренесансу.

Бауска була заснована тевтонськими лицарями у 1443 році, статус міста отримала у 1511 році.

Через історію Бауського замку, побудованого у ХV столітті, можна простежити епоху існування Курземського герцогства та династії герцогів Кеттлерів.

Яким був герцог Ґотгард Кеттлер та його дружина, мекленбурська принцеса Анна, які побудували нову частину Бауського замку у 1596 році, як вони одягалися, яку музику слухали, і які танцювали танці?

Вишукані манери і старовинні речі

Відвідувачі Бауського замку можуть дізнатися про це, ознайомившись із новою музейною програмою за участю персонажів у костюмах епохи маньєризму, з танцювальними та музичними виставами на тему герцогських балів.

Бажаючі можуть відвати курси вишуканих манер епохи Ренесансу.

«Починається все з уроків танцю. Приблизно 10 занять, які проводяться у старовинному одязі. Потім переходимо до більш складного. Випускники школи манер беруть участь у балах. Нещодавно у нас був Бал масок періоду Ренесансу, де ми танцювали, грали в ігри і говорили про історію того часу», – розповідає екскурсовод Бауського замку-музею Тайґа Скане.

Продовжується подорож у часі у старому місті, де туристи можуть відвідати крамницю зі старовинними речами.

«У крамниці також можна придбати так звані «колоніальні товари», які у минулих століттях потрапляли до Латвії з різних колоній європейських держав. Зокрема, каву, чай, різні приправи, ось аніс як гарно пахне... Усе це можна купити, старовинний касовий апарат справно працює. Прошу», – запрошує гостей господар магазину Айґарс Уртанс.

Із епохи Ренесансу потрапляємо у ХХ століття. Виставка Бауського музею краєзнавства та мистецтва розповідає про історію міста, зокрема, й про радянський період.

Варто також відвідати експозицію Музею машин. Найбільша у Латвії колекція сільськогосподарських машин розповідає про історію латвійського села.

Пивна столиця Латвії

Гості Бауски люблять посидіти на Камені Петра І, який знаходиться наприкінці вулиці Калею. Існує повір’я, що у перебігу Північної війни на ньому обідали російський цар Петро І та польський король Август Могутній. Після трапези вони поклали під камінь свої срібні ложки.

Архітектурні пам’ятки та красоти Бауського краю не залишають байдужими його жителів. Кожний п’ятий житель займається образотворчим мистецтвом.

Бауску також можна називати пивною столицею Латвії. Старовинна пивоварня, заснована Теодором Лодінґом, вже стала місцем паломництва туристів – тут пропонують дегустацію пива та екскурсії по Бауському пивному заводу.

Ті ж, хто не любить пиво, можуть відвідати Барбельське джерело мінеральної води. Це джерело відкрили у XVIII столітті, вважаючи, що цілюща вода джерела гарантує вічну молодість і здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG