Доступність посилання

ТОП новини

Італійські медики протестують проти скорочень


Рим – Медичні працівники Італії оголосили добовий страйк. Відкладені 40 тисяч хірургічних операцій, тисячі медобстежень, не працюють ветеринарні служби з перевірки продуктів харчування. Гарантовані, однак, послуги швидкої допомоги та невідкладні операції. Лікарі виступають проти скорочень у галузі охорони здоров’я, передбачені законопроектом про держбюджет.

Не в лікарнях чи поліклініках, а перед будівлею парламенту в Римі зібралися італійські медики. Саме сьогодні палата депутатів почала розглядати урядовий законопроект про держбюджет.

Люди у білих халатах об’єдналися, як вони заявляють, на захист державної медицини. Вони, зокрема, вимагають, щоб норма про скорочення медиків із тимчасовими контрактами не застосовувалася у державному секторі охорони здоров’я.

«Якщо проект держбюджету залишиться без змін, то упродовж 4 років медичних працівників стане менше на 30 тисяч, будуть подовжені терміни очікування для медобстежень, нас чекає ускладення роботи відділень швидкої допомоги, а лікарі будуть змушені працювати більше годин», – попереджає секретар Національної профспілки медиків Массімо Коцца.

Як пояснюють учасники страйку, замість п’яти працівників, які йтимуть на пенсію, братимуть на роботу лише одного. За даними профспілки анестезіологів, лікарів цього фаху зменшиться на 3,5 тисячі, що відповідно вплине на кількість хірургічних втручань. Замість нинішніх 50 тисяч анестезій щоденно їх буде 30 тисяч, а це подовжить терміни очікування операцій.

На думку медиків, кабмін скорочує ресурси замість того, щоб дбати про подолання серйозних проблем функціонування державної медицини. Зокрема, це стосується скорочення темпів очікування медобстежень, на які нині пацієнтам доводиться чекати місяцями.

«Не скорочення, а економія»

Зі свого боку, міністр охорони здоров’я Феруччо Фаціо відповідає, що не йдеться про скорочення працівників. Завдяки новим заходам, каже він, уряд намагається уникнути марнотратства коштів, які виділяються на медицину. Як додав міністр, обмеження кількості персоналу не стосуватиметься тих областей, бюджет яких відповідає нормам.

Проект державного бюджету містить антикризові заходи для скорочення бюджетного дефіциту країни протягом наступних чотирьох років. Урядовці кажуть, що це дозволить заощадити 25 мільярдів євро.

Цей документ позитивно оцінили підприємці Італії та економічні органи Євросоюзу, однак суперечки і протести щодо його ухвалення все ще тривають. Минулого тижня проект закону підтримав Сенат – верхня палата парламенту. Найближчими днями голосування відбудеться у нижній палаті. Якщо депутати його ухвалять, то закон набере чинності до кінця липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG