Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані зростає кількість жертв серед цивільних осіб


Наслідки вибуху біля офісу приватної охоронної компанії в Кабулі, 10 липня 2010 року
Наслідки вибуху біля офісу приватної охоронної компанії в Кабулі, 10 липня 2010 року

Нью-Йорк – В Афганістані, де війська Міжнародних сил сприяння безпеці під егідою НАТО разом із урядовими збройними силами воюють із талібами, цього року різко зросла кількість жертв серед цивільного населення країни. За останніми даними, щойно опублікованими у доповіді Допоміжної місії ООН в Афганістані, кількість жертв цивільного населення у першій половині поточного року збільшилася на понад третину, сягнувши близько 3300 вбитими і пораненими.

Таку значну кількість невинних жертв пояснюють насамперед нестримною жорстокістю бойовиків руху «Талібан». Найбільш кричущим, останнім за часом, прикладом цієї жорстокості був розстріл десятьох медиків – американців, британців, німців, афганців, які поверталися з благодійної місії у провінції Нуристан, де лікували селян.

Згідно з доповіддю ООН, протягом шести місяців в Афганістані загинула 1271 особа із афганських цивільних і 1997 поранено. Загальне число – 3268 людей. Більшість жертв – результат підкладених талібами вибухових зарядів край дороги. Тоді як істотно зменшилася кількість цивільних жертв внаслідок бойових операцій військ міжнародної коаліції під егідою НАТО. На їхньому рахунку 368 жертв – на третину менше, ніж за відповідний період торік.

Усього мирних жителів загинуло на 31 відсоток більше, ніж у першому півріччі минулого року.

Стафан де Містура, посол Організації Об’єднаних Націй в Афганістані, заявив, що ООН вельми занепокоєна тим, що ціна конфлікту у вигляді цивільних жертв «занадто висока».

Талібів закликають до стриманості


Опубліковано ще один звіт про цивільні жертви – від Афганської незалежної комісії прав людини. Цей документ стверджує, що за перші 7 місяців цього року загинуло 1325 мирних жителів.

На прес-конференції у Кабулі представник Комісії з прав людини Надер Надері звернувся напряму до талібів. «Комісія закликає збройну опозицію дотримуватися релігійної відповідальності, а також власної відповідальності як діючої сторони конфлікту. У відповідності до міжнародних законів і Женевської конвенції, треба, наскільки можливо, уникати жертв серед цивільного населення. Їхньою юридичною і справжньою відповідальністю залишається захист мирних жителів у районах бойових дій», – заявив Надер Надері.

Зі свого боку, таліби оприлюднили «правила поведінки» бойовиків, наказуючи їм не вбивати мирних жителів і не забирати в них гроші й зброю. Щоправда, невідомо, чи бойовиків справді зобов’язали виконувати цю вказівку.
XS
SM
MD
LG